StoryEditor

Zvláštny miliardár sa zaujíma o Lonely Planet

06.03.2013, 23:00

Žije na farme, nemá internet, ale lieta na súkromnom lietadle. Čudácky miliardár Brad Kelley sa však chystá na veľkú akvizíciu. Američan má v hľadáčiku populárneho turistického sprievodcu Lonely Planet, ktorého predáva britská spoločnosť BBC Worldwide.

Lonely planet patrí komerčnej časti britskej BBC, ktorá je inak nezisková. Spoločnosť zatiaľ nepotvrdila, že sa s Kelleym dohodla, no pripustila predaj. „Áno, pre Lonely Planet v súčasnosti hľadáme strategické riešenie. Ale žiadnu dohodu sme zatiaľ neuskutočnili,“ vyjadrila sa BBC pre agentúru Reuters. Britské médiá informovali, že strategickým partnerom bude práve americký miliardár Brad Kelley. Sám sa k situácii nevyjadril, pretože s médiami nekomunikuje.

Podrobnosti akvizície firma odmietla komentovať. Podľa analytikov však Kelley môže vytiahnuť z vrecka miliardy. Keď BBC v roku 2007 Lonely Planet kupovala, dala za ňu asi 150 miliónov eur. „Ak sa však podarí získať pre projekt ten správny manažment, mohla by cena výrazne vzrásť, až k miliardovým cifrám,“ upozorňuje analytik František Bizovský z Capital Markets. Ako príklad uvádza cenu konkurenčnej spoločnosti. „Napríklad firma Tripadvisor, ktorá pomáha cestovateľom pri rozhodovaní o aktivitách počas ciest, má dnes hodnotu 6,8 miliardy dolárov.“

Záhadný miliardár Brad Kelley sa stráni civilizácie a venuje sa skôr chovu koní a exotických zvierat. Podľa analytikov by mohla Kelleyho na akvizíciu motivovať práve popularita Lonely Planet. Kelley začal podnikať už ako 17-ročný, v deväťdesiatych rokoch. Jeho zamestnávateľ sa potreboval zbaviť stroja na výrobu cigariet, tak si ho Kelley vzal. Onedlho bola jeho firma Commonwealth Brands v celom Kentucky známa ako výrobca lacných cigariet značiek Gold či Malibu. Sám Kelley je pritom nefajčiar a vyznáva zdravý životný štýl. V roku 2001 firmu predal za jednu miliardu dolárov, a tak sa ocitol v rebríčku svetových miliardárov, kde je dodnes. Aktuálne však v tabakovom priemysle nepodniká. Vlastní milión akrov pôdy v niekoľkých štátoch USA a žije na samote so svojou rodinou. Kelley je jedným z miliardárov, ktorí nikdy nedokončili vysokú školu, no aj tak dokázali vybudovať celé impérium.
Ivana Sladkovská

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 19:56