StoryEditor

Slovensko zlomilo rekord. A pokorilo krízu

15.05.2014, 23:57
Firmy potiahli našu ekonomiku. Rastieme najrýchlejšie za posledné dva roky.

Všetci naň čakali posledné dva roky. Od živnostníkov cez malých podnikateľov až po najväčšie ryby na trhu. Neúspešne. Koniec krízy neprišiel. Až doteraz. Slovensko rekordne pridalo. A prekvapilo tým všetkých. Od odborníkov až po Brusel. V praxi to znamená jediné – zákazky pre firmy, viac peňazí na investície, zároveň aj viac práce pre ľudí.

V úvode tohto roka tak naša ekonomika rástla o 2,4 percenta. Priemerné odhady pritom hovorili len o raste okolo 1,5 percenta. „Čísla, ktoré hovoria o raste ekonomiky Slovenska za prvý štvrťrok, sú vynikajúce,“ reagoval minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

Pomohli aj firmy

Ďakovať za ne môže aj biznisu. Práve ten totiž podľa analytikov začal konečne vo väčšom investovať, a teda priamo nalieval peniaze do ekonomiky. A nehovoria to len odborníci, ale priamo z praxe to potvrdzujú aj podnikatelia. „Začiatkom tohto roka sme začali realizovať prvé investičné kroky smerom k novým technológiám a súvisiacim službám,“ hovorí Helena Horovčáková, country manažérka spoločnosti S&T Slovakia.

Takáto zmena však neprišla len sama od seba. Naše firmy sú odkázané v prvom rade na to, ako míňajú ľudia alebo podniky na Západe. A tie sa rovnako prebudili. Ako potvrdil marketingový riaditeľ Accenture pre strednú a východnú Európu Marek Gešo, dopyt po časti ich služieb je ťahaný aj zo zahraničia.

Čiastočne nám však pomohla aj náhoda. Teda najmä v prípade strojárov. Tí totiž investujú napríklad do rozširovania výroby v pravidelných intervaloch, približne každých päť až desať rokov. A takýto jeden cyklus sa teraz končí. Ako potvrdil generálny sekretár Zväzu strojárskeho priemyslu Jozef Hübel, naposledy firmy do seba investovali začiatkom krízy. „Práve teraz by sa im to malo začať zúročovať.“

Najskôr veľkí, potom malí

Faktom však je, že oživovanie v prvom rade cítia veľké firmy, ktoré sú naviazané práve na Západ. Tie následne dávajú prácu tým menším. Preto by táto skupina podnikateľov mala cítiť väčší dopyt po ich službách alebo výrobkoch už v najbližších mesiacoch. To by znamenalo aj výraznejšie naštartovanie míňania ľudí, ktoré už v súčasnosti v určitej miere tiež ťahajú náš rast.

Takéto zmeny však nevidieť len na Slovensku. Podobné faktory potiahli aj nášho najdôležitejšieho obchodného partnera – Nemecko, ktoré rovnako prudko zrýchlilo. „Ťahúňom bola taktiež domáca spotreba,“ potvrdil analytik Slovenskej sporiteľne Martin Baláž. A Nemci by mali rásť aj naďalej, čo zlepšuje odhady aj pre nás.

Aj napriek tomu sú ešte odborníci vo vyhliadkach na najbližšie mesiace opatrní. Najmä pri otázke, či sa nám podarí prekonať už v tomto roku kľúčovú, trojpercentnú hranicu rastu, od ktorej sa tvoria pracovné miesta. „V tomto roku môže ekonomika rásť tempom dve až 2,5 percenta. Stále tu však môžeme mať ťažko predvídateľné faktory, ktoré ovplyvnia napríklad druhý polrok. Stačí sa pozrieť za našu východnú hranicu,“ hovorí analytik ČSOB Marek Gábriš.

01 - Modified: 2006-05-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tip dňa
01 - Modified: 2024-04-11 13:48:59 - Feat.: - Title: VIDEO 16-ročný študent prekonal 22 rokov starý bežecký rekord Usaina Bolta. Slávneho športovca prekonal aj napriek zraneniu 02 - Modified: 2024-04-11 10:16:22 - Feat.: - Title: Peru tvrdí, že našlo vôbec najstaršieho človeka na planéte. Ak sa zistenie potvrdí, 124-ročný Marcelino prepíše históriu 03 - Modified: 2024-04-10 13:27:05 - Feat.: - Title: Extrémy sú tu, už niet cesty späť. Marec bol najteplejší v histórii meraní, už ako desiaty mesiac za sebou 04 - Modified: 2024-04-09 17:55:46 - Feat.: - Title: V Česku padali štvrtý deň po sebe teplotné rekordy, priblížili sa k 29 stupňom 05 - Modified: 2024-04-08 09:00:46 - Feat.: - Title: VIDEO Muž prebehol celú Afriku. Vyše 16-tisíc kilometrov zdolal za necelý rok, počas cesty ho stihli aj okradnúť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 11:07