StoryEditor

RegioJet chce novú súkromnú linku. Snažia sa nám v tom zabrániť, tvrdí Jančura

12.11.2014, 13:43
Autor:
SITASITA

Vlakový dopravca RegioJet, člen holdingu Student Agency, by chcel jazdiť aj na pravidelnej autobusovej, nedotovanej diaľkovej linke Bratislava - Nitra - Banská Bystrica. Zatiaľ nemôže, pretože Bratislavský samosprávny kraj mu doteraz nevydal dopravnú licenciu. Nitriansky kraj totiž nesúhlasí s vydaním licencie so zdôvodnením, že na to nedalo súhlas mesto Nitra.

Majiteľ Student Agency Radim Jančura za tým vidí snahu krajov spolu s autobusovými spoločnosťami nepustiť na trasu konkurenta a vedenie Bratislavského kraja podozrieva z klientelizmu. Bratislavský kraj podľa zákona o cestnej doprave môže vydať licenciu na zriadenie autobusovej linky len so súhlasom všetkých dotknutých krajov, teda Banskobystrického, Nitrianskeho a Trnavského.

"Každý dopravca má právo dostať licenciu do 60 dní. To sa malo stať 27. októbra. Keď sme požiadali licenciu pred vyše dva a pol mesiacom, tak sme sa dozvedeli, že licenciu nedostaneme," informoval v stredu Jančura na protestnej akcii v úrade Bratislavského kraja. Tvrdí, že zástupcovia kraja sa stretli s predstaviteľmi konkurenčných autobusových spoločností.


Šéf RegioJetu Radim Jančura. HN/Pavol Funtál

"Dohodli sa, že urobia všetko preto, aby sme licenciu nedostali. Zamestnanec, ktorý sa to dozvedel, k nám nenastúpil, lebo bol presvedčený, že licenciu nedostaneme. My vieme, že ju musíme dostať, pretože taký je zákon," uviedol Jančura. Ukázal pritom znalecký posudok od právnickej kancelárie, podľa ktorého Bratislavský kraj konal v rozpore so zákonom. "Dôvod je klientelizmus," dodal.

Predseda Bratislavského kraja Pavol Frešo považuje stredajšiu nátlakovú akciu spoločnosti RegioJet za neprimeranú a neopodstatnenú. Kraj podľa neho postupuje v zmysle zákona, v súčasnosti beží konanie a rozhodnutie vo veci vydania licencie bude do 25. novembra.

"Zo strany súkromnej spoločnosti ide o nátlakovú akciu. Tiež sa nám vyhrážali a dožadovali sa, aby bola vydaná kladná licencia ihneď. Táto komunikácia bude súčasťou interného auditu, ktorý sme si nechali vypracovať a postúpime ju právnikom,“ povedal Frešo.

Ako dodal, nie je možné, aby si ktorýkoľvek podnikateľ vynucoval súhlas na svoju podnikateľskú činnosť v kraji. "Súkromný prepravca sa prezentuje nízkymi cenami, vysokým komfortom, ale k dnešnému dňu sa nezapojil do Bratislavskej integrovanej dopravy v kraji,“ poznamenal Frešo.

01 - Modified: 2006-12-19 04:36:00 - Feat.: 0 - Title: Economic News SUMMARY, December 18
01 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 02 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 03 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta 04 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú 05 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:11