StoryEditor

Ministri s podporou rastu meškajú

07.03.2013, 23:00
Autor:
TASRTASR

S plánmi ako nakopnúť slabnúcu slovenskú ekonomiku niektorí ministri kabinetu Roberta Fica (Smer-SD) meškajú. Včera to po rokovaní vládneho kabinetu potvrdil minister hospodárstva Tomáš Malatinský (nominant Smer-SD). „Diskutovali sme dnes o tom, čo by sme od rezortov očakávali,“ dodal. Práve jeho rezort totiž na včerajšie rokovanie vlády priniesol balík deviatich okruhov, ktoré by mali našej ekonomike pomôcť. Medzi nimi bola napríklad dopravná infraštruktúra, zmeny v školstve či čerpanie eurofondov, avšak bez podrobností, ako ich plánuje vláda realizovať.

Spomaľovaniu rastu bol pritom priamo pred niekoľkými týždňami vystavený minister financií Peter Kažimír (Smer-SD), ktorý musel plátať dieru za niekoľko stoviek miliónov eur. Práve financmajstri budú priamo spolupracovať aj na avizovanej zmene kurzu našej ekonomiky. Ako spresnil Kažimír, ich úlohou bude strážiť verejné financie, prípadne zabezpečiť prerozdelenie peňazí na príslušné projekty. „Našou snahou by malo byť z toho mála, čo máme, použiť všetky verejné výdavky čo najefektívnejšie tak, aby prispievali k tvorbe pracovných miest, lepšiemu podnikateľskému prostrediu a k vyššiemu ekonomickému rastu,“ dodal Kažimír.

Stále však nie je jasné, akú presnú sumu vláda na prorastové projekty minie ani odkiaľ ich zoberie. Kažimír odkazuje – najprv musia prísť konkrétne opatrenia. Ako však dodal, otázka financovania musí byť v rámci výdavkovej obálky, ktorá je stanovená štátnym rozpočtom.

Na to apelujú aj odborníci. Ako pred časom povedal riaditeľ INEKO Peter Goliaš, opatrenia by mali mať jedného menovateľa – pomôcť ekonomike bez ďalšieho zadlžovania. „Aby za zámienkou podpory rastu ďalej nezadlžovala krajinu.“

Okrem toho by samotné firmy privítali aj ústupky v nákladoch, napríklad cez nižšie odvody a dane. Tých sa však zrejme v tomto volebnom období nedočkajú.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 18:30