StoryEditor

ZVS Holding vstal z popola a plánuje prijímať

24.02.2013, 23:00

Vlani to vyzeralo, že dubnická ZVS Holding sa nového roku nedožije. Strojárska a zbrojárska firma so 75-ročnou históriou nemala zákazky a na rad prišlo aj prepúšťanie. Teraz je však situácia iná a generálny riaditeľ Miroslav Solava hovorí o znovuzrodení. Firma získala viacero objednávok na muníciu a v máji štartuje nový výrobný program v strojárstve, pre ktorý získali zahraničného investora. Ten má na Slovensko presúvať výrobu z východnej Európy. „V tomto roku prijmeme sto ľudí a v budúcom to bude minimálne ďalších sto,“ hovorí spokojne Solava.

Vlastná zbraň
Pološtátny holding aktuálne štartuje po troch rokoch vývoja sériovú výrobu vlastnej strelnej zbrane. Ide o deväťmilimetrovú pištoľ P22, s ktorou má firma veľké plány. „Chceme sa uchádzať o zákazky po celom svete. Prioritou sú USA, a údajne sa majú meniť zákony v Rusku, ktoré by nám otvorili dvere aj na tento trh,“ ozrejmil Solava. Potenciál vidia aj na Slovensku, kde sa chcú zúčastniť súťaže na dodávku pištolí pre ministerstvo vnútra.

Konkurencia je však voči zbrani z Dubnice nad Váhom skeptická. Podľa Jaroslava Kuracinu z Grand Power neprináša nič nové, čím by mohla preraziť oproti rivalom. „Technologicky nejde o nič nové a cenou Turkov alebo Číňanov neporazia,“ myslí si Kuracina.

So sériovou výrobou chcú v Dubnici začať v máji, pritom ročne plánujú vyrobiť päť- až desaťtisíc kusov. Výroba je postavená na spolupráci so zahraničnými partnermi, ktorí dodávajú viacero komponentov, no postupne chcú Dubničania čoraz viac dielov vyrábať vo svojej fabrike.

Firmy sú optimistickejšie
Mierny optimizmus panuje aj medzi ďalšími zbrojárskymi firmami. Výrobca zbraní Grand Power zo Slovenskej Ľupče plánuje investície do rozšírenia závodu.

Tohtoročnú produkciu má zákazkami pokrytú aj spoločnosť MSM Martin, ktorá prevzala do dlhodobého prenájmu štátny podnik VOP Nováky, a novú výrobu zbraní chystá v Kremnických Baniach aj závod patriaci do skupiny Sitno Holding. Vlaňajšok pritom podľa údajov štatistikov patril k najhorším za ostatných päť rokov. Tržby firiem zaoberajúcich sa výrobou zbraní a munície sa medziročne prepadli o 13 percent.

Darí sa aj zbrojárskemu biznisu
V tradičnej zbrojárskej výrobe má ZVS aj napriek pretrvávajúcej recesii veľké plány. Už teraz má zákazkami pokryté svoje kapacity. Vzhľadom na rastúci dopyt pritom plánujú investície do technológií. Vlani totiž firma začala sériovo vyrábať nové druhy malokalibrovej munície, o ktorú je veľký záujem v Spojených štátoch, kam má smerovať 20 miliónov nábojov. Firme sa zároveň podarilo vyhrať tender na dodávku cvičných nábojov do samopalov pre slovenskú armádu. Vlani sa ZVS takisto podarilo šesťnásobne zvýšiť objem predaja brokových nábojov v porovnaní s predošlým rokom.

V segmente veľkokalibrovej munície, ktorý je pre ZVS jeden z najziskovejších, sa plánujú podľa Solavu zamerať na Poľsko, Česko, Turecko a štáty bývalého Sovietskeho zväzu. „Dosť staviame na poľský trh. Strieľajú už našou muníciou, plus sme im predali licenciu na zapaľovače, a teraz chcú licenciu aj na náboje,“ konštatuje generálny riaditeľ. Vlani totiž dubnická spoločnosť predstavila nový druh veľkokalibrovej munície s väčším dostrelom, ktorá je vo výzbroji mnohých armád tzv. bývalého východného bloku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:56