StoryEditor

Štát mal nelegálny softvér za milióny

14.10.2013, 00:00
Štátna správa. Ministerstvo financií aj Sociálnu poisťovňu stáli chýbajúce licencie osem miliónov eur.

Viac než osem miliónov eur v tomto roku musel zaplatiť štát IT firme Oracle za to, že v minulosti využíval jej produkty načierno. Audity odhalili problémy na ministerstve financií i v štátnej Sociálnej poisťovni. Vinník? Podľa štátnych úradníkov minulá vláda.

Licencie chceli zadarmo

Najvážnejšia situácia mala vzniknúť v Sociálnej poisťovni, ktorú vedie Dušan Muňko (Smer–SD). Hovorca Peter Višváder hovorí, že minulé vedenia poisťovne v rokoch 2010 až 2012 vedome akceptovalo nelegálne využívanie softvéru. „Poisťovňa pod vedením Ľuboša Lopatku odmietla komunikáciu o riešení tohto stavu a naďalej pokračovala v prevádzke nezakúpených licencií, dokonca zvyšovala rozsah takto používaného softvéru,“ hovorí Višváder.

Bývalý šéf Sociálnej poisťovne Ľuboš Lopatka odmieta obvinenia, že by situáciu s licenciami neriešil. „Hľadali sme spôsob, ako tento problém vyriešiť bez toho, aby sme za tieto licencie museli niečo platiť.“ Zároveň tvrdí, že tento problém zdedil po svojich predchodcoch.

Audit, ktorý bol ukončený začiatkom tohto roku, zistil, že firme Oracle vznikla v priebehu troch rokov škoda za viac ako osem miliónov eur. Po dohode s poisťovňou bol však dlh znížený na tri a pol milióna eur. Lopatka považuje tuto sumu na vysporiadanie licencií za prehnanú. „Počas môjho pôsobenia v poisťovni sa hovorilo o sume 400-tisíc eur.“


Prečítajte si aj: Audity robila firma štátneho poradcu


KONS sa predražil

Nemalú sumu, až štyri a pol milióna eur, museli firme zaplatiť aj inštitúcie, ktoré spadajú pod ministerstvo financií. Napríklad na Finančnej správe mali byť technológie Oracle použité na vývoj nefunkčného systému KONS. Licencia však takéto využitie ich produktov neumožňovala. Napriek tomu, že systém, ktorý mal zjednotiť výber ciel, daní a odvodov je nefunkčný a ani sa neráta s jeho využitím, štát zaň spoločnosti musí platiť.

Iný problém nastal v inštitúcii, ktorá sa stará o IT systémy na ministerstve financií. DataCentrum nahrádzalo staré počítače novými a tamojší informatici akosi pozabudli na povinnosti, ktoré im vyplývali z licenčnej zmluvy.  „V takýchto prípadoch ide hlavne o licencie na procesor, keď sa pri implementácii systému nakúpia licencie napríklad na štvorprocesorový server. Ten je však po čase rozšírený o ďalšie procesory alebo nahradený úplne novým. No a na licencie sa zabudne,“ hovorí bývalý šéf informatizácie na ministerstve financií Miloš Molnár.

 

Cena opäť prekvapila

Aj Molnára prekvapuje suma, akú musel štát zaplatiť za zlegalizovanie produktov. „Za takúto sumu by sa dalo dolicencovať napríklad 3500 používateľov vrátane dvojročnej podpory, alebo 70 procesorov, čo je aspoň desať serverov vrátane dvojročnej podpory. To všetko za najdrahšiu verziu databázy v cenníkových cenách.“ Audit licencií Oracle robila v rokoch 2011 až 2012 neznáma spoločnosť Indexer. Jej konateľom je Juraj Polák, ktorý od júla 2012 pôsobil na ministerstve financií ako poradca pre projekt UNITAS. Vo februári tohto roku s ním rezort spoluprácu rozviazal. „Uvedený externý pracovník neinformoval o jeho pozícii v spoločnosti Indexer, čo ministerstvo nepovažovalo za korektné,“ zdôvodnil tlačový odbor rezortu. Za konflikt záujmov to však nepovažuje.

01 - Modified: 2005-07-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Klišé ako účinná propagácia 02 - Modified: 2005-07-20 08:13:51 - Feat.: 0 - Title: Výbery hotovosti kreditnou kartou
01 - Modified: 2023-09-21 08:54:12 - Feat.: - Title: Študentke na účet banka omylom poslala tri milióny. Namiesto ohlásenia začala bezhlavo míňať 02 - Modified: 2022-04-06 14:16:38 - Feat.: - Title: Dokumentaristka Lacková: Rómovia boli obeťami vojny, ale vôbec sa nevie, že boli aj partizáni 03 - Modified: 2022-02-21 15:56:01 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Oravskí ferozliatinári majú na dohľad len čierne scenáre. Napriek tomu investujú milióny 04 - Modified: 2022-02-16 10:07:11 - Feat.: - Title: Je známe meno súpera. Slovenskí hokejisti už vedia, s kým si zmerajú sily v semifinále 05 - Modified: 2022-02-14 08:18:09 - Feat.: - Title: Eufória okolo novej vakcíny v Česku rýchlo opadla. Na rade je teraz Slovensko
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 14:28