StoryEditor

Bývať pohodlne sa dá aj v divočine

30.11.2014, 23:00
Autor:
(red)(red)
Mladé tímy si prevzali ceny StartupAwards. sk 2014

Ceny StartupAwards. sk 2014 už majú svojich majiteľov. Spoznali sme ich v piatok na slávnostnom odovzdávaní v historickej budove Slovenského národného divadla v Bratislave, ktoré sa konalo už štvrtýkrát. Hospodárske noviny sú mediálnym partnerom súťaže. Až dvanásť mladých tímov, ktoré sa popasovali s technológiami a priniesli na trh zaujímavé startupy, si zmerali sily v štyroch kategóriách – Society, Science, Art & Design a Digital.

Divákov oslovil pasívny dom

Svojich favoritov si však mohli vybrať aj diváci. A tu zvíťazil nezvyčajný projekt Ecocapsula. Je to akýsi malý pasívny domček, ktorý dokáže ubytovať až dvoch ľudí kdekoľvek v divočine. Jeho jedinečnosť sa skrýva v tom, že nepotrebuje pripojenie na elektrickú sieť. Vďaka fotovoltickým článkom a malej veternej elektrárni si totiž dokáže energiu vyrábať sama.

A to nie je všetko! Starosti si vďaka Ecocapsule nemusíte robiť ani s vodou. Dokáže ju totiž zozbierať z dažďa a rannej rosy. „Teplé jedlo, horúca sprcha a splachovací záchod sú vymožiteľnosti hotelovej izby dostupné v divočine,“ hovorí o výhodách komfortu architekt Igor Žáček, spoluzakladateľ startupu. Tento pasívny domček sa dokážete vďaka malým rozmerom dostať pomocou nákladného auta kamkoľvek na svete.

Nielen komfort, ale aj úžitok

Okamžite po tom, čo si startupista prebral cenu priznal, že majú s projektom aj iné plány, ako len pohodlné bývanie kdekoľvek na svete. „Budúcnosť Ecocapsule vidím v tom, že by sme vďaka nej mohli priniesť elektrinu na miesta, kde teraz nie je. Takže by Ecocapsula mohla slúžiť ako malá elektráreň,“ prezradil Žáček, ktorý neskrýval nadšenie. Za svoj nápad si odniesol skutočne zaujímavú cenu, a to výlet do Las Vegas. Nepôjde si tam však užívať preslávené kasína. Ecocapsulu budú zlepšovať v miestnom inkubátore na inovatívne nápady.

Motivujú aj zaujímavé ceny

Ani víťazi ostatných kategórií neobišli naprázdno. Tešiť sa môžu z rôznych cien v hodnote desiatok tisíc eur. Hlavnými cenami však sú cesty do vybraných destinácií, ktoré si vyberú samotní startupisti, kde získajú ďalšie skúsenosti a kontakty na rozvoj ich projektu.

StartupAwards. SK je jednoducho súťaž, ktorá sa snaží oslovovať zaujímavé začínajúce slovenské firmy, ktoré majú potenciál presadiť sa doma aj v zahraničí. „Ide o skĺbenie technológií, inovácií globálneho potenciálu a kreativity,“ hovorí Peter Gažík, organizátor podujatia. Je to miesto, kde inovátori nielen dostanú uznanie za svoju tvrdú prácu v podobe ceny, ale tiež miesto, kde sa môžu stretnúť so zaujímavými biznis anjelmi, alebo si tu dokonca môžu nájsť nového člena tímu.

 

Víťazi jednotlivých kategórií

Society

CropTek

Hlavnou motiváciou CropTek je zachovanie udržateľnosti v produkcii potravín a potravinovej bezpečnosti na celej planéte. Hlavnými problémami, ktorými sa zaoberajú, sú: plná automatizácia procesov v hydroponických a aeroponických systémoch, škálovateľnosť, vzdialený monitoring, skorá detekcia chýb a systém podpory života rastlín. Ich globálnym cieľom je návrh, dizajn a vývoj škálovateľnej platformy hydroponického systému pre domácich záhradkárov, ako aj pre malých, stredných a veľkých producentov potravín.

Art & Design

FOSALI

Startupisti z FOSALI navrhujú dizajnové lustre, ktoré sú výnimočné svojou veľkosťou. O tom, že nejde o klasické lustre, vás presvedčí aj technológia, ktorú používajú. Ide totiž o optické vlákna v spojení s LED iluminátormi. Vyvinuli ich vlastnoručne, a tak sa im podarilo vytvoriť produkt, respektíve celé portfólio lustrov, ktorých dizajn je plný inovatívnosti, nadčasovosti, s maximálnym nádychom luxusu a, samozrejme, s fantastickou funkcionalitou a dlhou životnosťou.

Science

Sub-surface heat accummulation

Pri vymýšľaní sub-surface tepelného akumulátora sa jeho tvorcovia zamýšľali nad tým, ako preniesť obrovské množstvo slnečnej energie z leta do zimy. Letné teplo ukladajú rôznymi spôsobmi do zeminy, ktorá je zaizolovaná proti únikom tepla. V zime je akumulátor potom pripravený na obdobie odovzdávania tepla rodinnému domu, ktorý je týmto akumulátorom vykurovaný až do jari.

Digital

Staffino

Aj vy ste už boli na nákupoch a personál nebol veľmi ochotný? Niečo podobné sa stalo aj zakladateľom startupu Staffino a vtedy im napadlo, aké by to bolo super, keby sme všetci mohli chodiť do všetkých obchodov, reštaurácií či bánk a stačilo by otvoriť jednoduchú aplikáciu, kde by sme hneď videli tváre obsluhujúcich. A potom stačí už len jedno stlačenie a majiteľovi sa odošle hodnotenie personálu.

Cena Slovensko-americkej nadácie

Staffino

01 - Modified: 2007-01-11 10:31:00 - Feat.: 0 - Title: SP vlani prekročila plán výberu poistného o vyše 2 mld. Sk
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 13:15