StoryEditor

Slováci bojujú o milióny eur

14.08.2014, 00:00
Projekt Urbanic v centre Bratislavy má problémy. Peniaze tam investovalo aj Slovensko.

Slovensko hrá o deväť miliónov eur. To je totiž suma, ktorú Slovensko cez Medzinárodnú investičnú banku, ktorej priamym akcionárom je aj náš štát, naliala do projektu, ktorého staviteľ krachuje. Ešte v roku 2010 totiž táto banka so sídlom v Moskve zameraná na podporu rozvojových projektov prvý raz podporila aj projekt u nás – spoločnosti Dixia Sollaris dala úver deväť miliónov eur na developerský projekt Urbanic v centre Bratislavy. A práve o tie musí dnes bojovať.

Stavbu firma síce dokončila, no úver nespláca. Banka tak začala svoje peniaze vymáhať. „Medzinárodná investičná banka si uplatnila záložné práva na podiely v spoločnosti Dixia Sollaris, keďže spoločnosť prestala plniť úverovú zmluvu,“ potvrdilo pre HN tlačové oddelenie slovenského ministerstva financií. Okrem ochrany súdov pritom firme hrozí, že príde aj o svoju výstavnú skriňu – samotnú budovu Urbanik. Vedenie banky pre HN naznačilo, že možným riešením je aj odpredaj budovy.

Eseročku Dixia Sollaris, ktorá projekt mala realizovať, založili v roku 2006 dvaja muži – známy developer Roman Čerepkai, ktorý pôsobí aj v spoločnosti Sollaris Developers, a Radovan Lahoda, ktorý bol zase v minulosti predsedom dozornej rady v spoločnosti Vodohospodárske stavby – ekologický podnik. Projekt Urbanik predstavili pod názvom Polyfunkčný dom Cintorínska – Klemensova už v roku 2006. Vtedy plánovali stavbu za 180 miliónov korún (vtedy asi 5 miliónov eur – pozn. HN) dokončiť už v roku 2009. Projekt sa však posúval a s financiami nakoniec pomohla Medzinárodná investičná banka disponujúca aj peniazmi zo slovenského štátneho rozpočtu.

Najprv návrh na konkurz

Banka sa následne stala aj spoločníkom vo firme, kde navyše Lahodu nahradil Igor Draškovič, dlhoročný člen dozornej rady v rovnakom podniku – Vodohospodárske stavby – ekologický podnik. A práve táto firma po oneskorenom dokončení projektu podala voči Dixii Sollaris návrh na konkurz. Bratislavský súd síce na jej podnet začal konkurzné konanie, no veriteľ si to neskôr rozmyslel. „Súd konkurzné konanie voči dlžníkovi z dôvodu späťvzatia návrhu zastavuje,“ oznámil vtedy súd.

V júli už do konania vstúpila Medzinárodná investičná banka a ako najväčší veriteľ navrhla reštrukturalizáciu firmy. A súd jej návrh schválil. Obaja konatelia firmy – Čerepkai i Draškovič – pritom z Dixie začiatkom roka odišli. Nahradil ich Ladislav Csizmár, ktorý sa dnes k téme nevyjadril. Tvrdil, že má veľa práce. Predseda predstavenstva spoločnosti Vodohospodárske stavby – ekologický podnik Juraj Tlapa odkázal, že sa k téme vyjadrovať nebude. Výška dlhov firmy je teda neznáma. Podľa agentúry SIMS však jej záväzky už v roku 2012 dosiahli viac ako 12 miliónov eur.

Sme čistými vkladateľmi

Ide pritom doteraz o jediný projekt, ktorý na Slovensku investičná banka podporila. Na jej rozhodnutia o tom, ktoré projekty budú podporené, má pritom vplyv aj slovenská strana. „Podobne, ako v prípade spolupráce s inými medzinárodnými finančnými inštitúciami, ministerstvo financií informuje Medzinárodnú investičnú banku o možných projektoch, do ktorých by banka mohla investovať,“ tvrdí rezort financií. Samotné projekty však vyberá banka, v niektorých príkladoch so súhlasom jej rady. „Slovensko má v rade svojho zástupcu,“ dodáva rezort financií. Či slovenskí zástupcovia projekt podporovali, ministerstvo nepovedalo.

Podľa analytikov je Medzinárodná investičná banka určená predovšetkým na podporu rozvojových projektov. Aj preto by sme podľa Lukáša Lóciho, analytika Capital Markets, čistými vkladateľmi. „Vzhľadom na členské krajiny je zrejmé, že sme na tom ekonomicky lepšie ako napríklad Vietnam, Rumunsko či Mongolsko, preto zdroje putujú predovšetkým k menej rozvinutým členom,“ vysvetľuje Lóci.

01 - Modified: 2006-09-17 21:19:27 - Feat.: 0 - Title: Prvá turistka vo vesmíre
01 - Modified: 2024-04-25 12:29:07 - Feat.: - Title: Investovať či neinvestovať do zlata? To je otázka 02 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 03 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 04 - Modified: 2024-04-22 09:59:31 - Feat.: - Title: Investičná divízia Svetovej banky plánuje na Ukrajine veľké investície za takmer dve miliardy dolárov 05 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 19:46