StoryEditor

Najväčšia hlinikáreň dostane pomoc od štátu

24.07.2013, 00:00
Energetika. Slovalco dostane úľavu päť miliónov eur. Firma by tak mala prežiť.

Najväčšia hlinikáreň na Slovensku dostane ďalšiu pomocnú ruku. Firma Slovalco by podľa návrhu nariadenia vlády mala už od budúceho roku dostať úľavu viac ako päť miliónov eur ročne na platbu do Národného jadrového fondu. Aj vďaka tomu by mala byť zachránená práca pre približne 3 000 ľudí v Žiari nad Hronom a okolí.

Podnik už avizoval, že do fondu platí až 7,3 milióna eur ročne, čo je vraj pre firmu likvidačné. Záchranou má byť strop na platbu vo výške dva milióny eur ročne, nad ktorý už fond nebude žiadať od firmy ďalšie peniaze. „Návrh na zavedenie stropu do jadrového fondu vnímame ako veľmi dôležitú súčasť riešenia udržania prevádzky,“ povedal riaditeľ hlinikárne Milan Veselý.

Ďalšia výnimka?
Podnik sa už minulý týždeň dohodol na dodávke elektriny od Slovenských elektrární.

Tá jej má zabezpečiť výhodné ceny aj v najbližších rokoch. Firma teraz ešte čaká na zníženie sieťových poplatkov, ktoré tvoria viac než polovicu konečnej ceny elektriny. K tomu by malo dôjsť takisto od januára 2014.

Návrh vlády tak nápadne pripomína pomoc štátu pre košické železiarne U.S. Steel, pre ktoré kabinet Roberta Fica (Smer-SD) prepísal zákony tak, aby podnik získal dotáciu 15 miliónov eur ročne.

V prípade Slovalca ministerstvo odmieta, že by štát nastavil nariadenie na mieru jednému podniku. „Návrh stropu je určený všeobecne a vzťahuje sa na všetky subjekty, ktoré tento strop svojou spotrebou presiahnu,“ odkázal hovorca ministerstva hospodárstva Stanislav Jurikovič.

Faktom však je, že aj samotné ministerstvo ústami svojho šéfa Tomáša Malatinského (nominant Smeru-SD) priznalo, že so Slovalcom rokuje o možnej pomoci. Zaujímavosťou je aj to, že na Slovensku okrem hlinikárne momentálne nie je podnik, ktorý by do fondu platil viac ako dva milióny eur ročne. Blízko tejto hranice je akurát fabrika OFZ v Istebnom, pre nižšiu spotrebu elektriny ju však nepresahuje. „Našej spoločnosti sa tento limit prakticky nedotkne,“ zhodnotil generálny riaditeľ OFZ Vladimír Klocok.

Zároveň poznamenal, že odvod do fondu by mal byť nastavený spravodlivo. Teda tak, aby zaťažoval podniky rovnako. A návrh vlády taký nie je. „Zavedenie limitu znamená, že veľkí odberatelia budú zvýhodnení pred malými,“ zhodnotil Martin Vlachynský z INESS.

Kto to zaplatí?
Národnému jadrovému fondu bude pre nový strop už na budúci rok chýbať päť miliónov eur na vyraďovanie jadrových zariadení. Podľa ministerstva hospodárstva to nie je veľký výpadok a organizácia má dostatok iných zdrojov. Faktom však je, že Slovensko bude mať zrejme problém s financovaním likvidácie jadrových elektrární.

Už dnes je jasné, že štátu bude chýbať 130 miliónov eur, ktoré nám na vyradenie atómok neposkytne Európska únia.

„Je vysoko pravdepodobné, že úľavu priemyselným podnikom budú musieť zaplatiť domácnosti, prípadne malé a stredné podniky, keďže likvidáciu elektrární bude treba zaplatiť,“ poznamenal analytik Inštitútu pre energetickú bezpečnosť Peter Marčan.

01 - Modified: 2004-11-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: KDH blokuje vládu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 05:12