StoryEditor

Urobili sme razantný krok. Požiadali sme štát o odškodnenie za Gabčíkovo

17.04.2015, 00:00
Nový generálny riaditeľ Slovenských elektrární Nicola Cotugno vo svojom vôbec prvom rozhovore pre médiá tvrdí, že odškodnenie za škody spôsobené vládou Roberta Fica je pripravený vymáhať aj cestou medzinárodnej arbitráže

Vláda pred mesiacom prevzala pred očami kamier a médií kontrolu nad sústavou vodných elektrární v Gabčíkove. Slovenské elektrárne tým prišli o cenný kontrakt, o ktorý však začínajú bojovať. Nicola Cotugno, nový riaditeľ Slovenských elektrární v exkluzívnom rozhovore pre HN o situácii v energetickom gigante, reakcii na intervenciu štátu či dostavbu Mochoviec.

Slovenské elektrárne dôverne poznáte, pôsobíte vo firme už osem rokov a v posledných rokoch ste riadili prevádzku. V akom stave ste prebrali firmu?

Prišiel som do elektrární už v roku 2006, asi tri mesiace po privatizácii firmy. V tom čase bola firma na pokraji bankrotu, utopená vo finančných problémoch, ale s dobrým technickým základom a so špičkovými odborníkmi v oblasti výroby. Pôsobila na zaostalom trhu a napriek veľkosti podniku sa jeho potenciál využíval len priemerne. Firma neplánovala investície, chýbalo jej efektívne riadenie a dobré výsledky. Využitím technologických a prevádzkových skúseností nového akcionára, Enelu, sa spoločnosť otočila a dnes patrí medzi najlepšie firmy v Európe. Zlepšili sa ekonomické výsledky, firma dokázala zrealizovať dôležité investície, vrátane výstavby Jadrovej elektrárne Mochovce, a vďaka nim napredovať. Za deväť rokov sme sa dostali do svetovej elity, pokiaľ ide o firmy vyrábajúce jadrovú elektrinu. To nie je zlepšenie, ale revolúcia.

Ako sa vyrovnávate s padajúcimi cenami elektriny?

Prepad trhu je celoeurópskym javom. Je to dôsledok nástupu obnoviteľných zdrojov energie. Regulované zdroje s pevnými cenami ponúkajú denne množstvo energie, napríklad v Nemecku pokrývajú obnoviteľné zdroje až 30% trhu. To stláča podiel na trhu pre ostatných hráčov, vzniká obrovský konkurenčný tlak. Navyše, dopyt po energii v Európe nestúpal vzhľadom na rastúcu energetickú efektívnosť, a tak sú prebytky ponúkanej energie čoraz väčšie. Výsledkom toho je dnes nevyhnutná ekonomicky efektívna výroba elektriny a nám sa v tejto oblasti darí. Hoci nedokážeme ovplyvniť ceny na trhu, dokážeme vyrábať elektrinu efektívne. To nám pomáha zmierniť dosah padajúcich cien. Nedokážeme síce straty úplne vyrovnať, zmiernili sme však dosah pádu cien nižšími prevádzkovými nákladmi, efektívnejšou organizáciou a výbornými výsledkami našich elektrární. Sme vynikajúco pripravení na súťaž v tomto náročnom sektore.

Predsa len, zníženie ceny z 90 na 30 eur za MWh musí otriasť každým podnikom...

Uvediem jeden príklad za všetky. Jadrové bloky v Mochovciach a Bohuniciach sú dnes schopné produkovať takmer 14 TWh energie, kým v roku 2006 vyrobili 10 TWh. Kratšie odstávky, efektívnejšia a spoľahlivejšia výroba tu umožnili produkovať o 40% viac energie ako pred 8 rokmi pri rovnakých nákladoch na palivo a takmer rovnakých nákladoch na údržbu. Samozrejme...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:16