StoryEditor

Holding z USA chce Slovákov

22.05.2013, 00:00
Strojárstvo. Výrobca liniek Vipo z Partizánskeho získal prvé miesto v súťaži Inovatívny čin roka 2012.

Očariť americký holding až tak, že vám pravidelne dáva ponuku na kúpu, sa slovenským firmám často nepodarí. Výnimkou je akciovka Vipo z Partizánskeho. Na tohto výrobcu liniek, ktoré produkujú polotovary na výrobu pneumatík, si už dlhšie brúsi zuby obria spoločnosť Bartell Machinery. „V biznise si veríme, nemáme dôvod predať firmu. To skôr my sa obzeráme po podnikoch, ktoré by sme mohli kúpiť,“ povedal pre HN generálny riaditeľ Vipo Peter Duchovič.

Hlavný ťahúň? Continental
Táto firma prerazila v cudzine aj vďaka strojovej linke, ktorá je plne automatizovaná. Práve tá im vybojovala prvé miesto na súťaži Inovatívny čin roka 2012 v kategórii Výrobková inovácia. Súťaž vyhlásil rezort hospodárstva so Slovenskou inovačnou a energetickou agentúrou. Stanislav Jurikovič, hovorca ministra hospodárstva, objasňuje, že víťazov vyberala porota zložená z viacerých expertov: „Vipo vyhral preto, že vymyslel jedinečné zariadenie. Vďaka nemu sa spoločnosť zaradila medzi svetových výrobcov tohto typu stroja.“

Kým Američania sú v biznise výroby liniek jednotkou, Slováci obsadzujú druhú pozíciu. Bartell Machinery je silný na domácom trhu a v Ázii, Vipo zasa v Európe, Rusku a Južnej Amerike. „Naším hlavným klientom, ktorému ide 60 percent produkcie, je koncern Continental,“ vraví Duchovič.

Najskôr vypočuť, potom dodať
Ako ďalej Duchovič podotýka, Bartell Machinery pracuje na iný spôsob ako Vipo. Kým oni sa snažia svoje predstavy vnuknúť zákazníkom, Slováci ich najskôr počúvajú a na margo toho potom vyvíjajú a dodávajú zariadenia. „V tom je naša sila,“ podotýka Duchovič.

Malá slovenská firma, ktorá dnes zamestnáva 111 ľudí, pritom nezačínala hneď v strojárskom biznise. Ešte pred revolúciou totiž pôsobila v obuvníctve. Keďže však po revolúcii tento sektor padol, zamerala sa práve na výrobu liniek. Dnes masívne investuje aj do vývoja – ročne okolo 300-tisíc eur, pričom čisto nové technológie vyvíja okolo 16 zamestnancov. V prípade, že vláda vypíše prorastové opatrenia, Vipo prijme až 20 absolventov prevažne na technické pozície. „Pokiaľ k tomu nedôjde, vytvoríme asi päť nových pracovných miest,“ uzatvára Duchovič.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 00:54