StoryEditor

Pivovarníci zo Štiavnice odmietli biznis s Japoncami

09.04.2013, 00:00

Banskoštiavnický pivovar Erb odmietol zákazku, po ktorej túžia mnohí jeho konkurenti. "Dostali sme ponuku vyvážať naše pivo do Japonska, Nórska, Austrálie alebo do Rakúska. Všetky ponuky sme odmietli, pretože sa chceme presadiť doma," vyhlásil pre magazín HoReCa majiteľ Erbu Eduard Rada. Ako totiž tvrdí, chce, aby jeho slovenské pivo bolo späté s územím Slovenska: "Aby si aj turisti povedali, bol som v krajine, kde vedia variť skvelé pivo."

Pivovar Erb patrí rodine Radovcov, ktorá je známa tým, že vyrába najdrahšie pivo na Slovensku. "Všetky vstupy, suroviny, logistika, personálne zázemie, ako aj extrémna hygiena si vyžadujú značné náklady. Naše pivo je aj preto drahé," objasňuje cenovú politiku Rada.
Okrem sudového piva dodáva Erb aj fľaškovú verziu. Pivo sa plní do fliaš s patentovým uzáverom a distribuuje sa v drevených debnách. Zefektívnenie procesu má priniesť nová fľaškovacia linka, ktorú čoskoro spustia v susednej budove bývalej židovskej synagógy. Radovci si sami navrhovali typ fľaše, etikety aj jednotlivé druhy pohárov.

Kategórii zlatého moku z Erbu je prispôsobené aj sklo. Každý druh piva sa servíruje v špeciálnom pohári a čapuje sa odborným spôsobom. "Pre zabezpečenie požadovanej úrovne čapovania zakladáme Beer Academy, v ktorej naučíme personál nášho odberateľa všetko dôležité," načrtáva plány Rada.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:39