StoryEditor

Štát si vybral ľahšiu cestu

13.04.2014, 23:58
Analytik INEKO Dušan Zachar v rozhovore pre HN.

Ako hodnotíte, že farmafirmy by mali odvádzať daň z výdavkov na marketing?

Nepovažujem to za príliš šťastné. Štát tým rezignuje na svoju úlohu vyberať dane a kontrolovať tých, ktorí majú zdaniteľný peňažný či nepeňažný príjem. Namiesto toho si vyberá jednoduchšiu, ale zato oveľa menej korektnú cestu, ktorá paušálne postihne najmä tých, ktorí v tomto prípade neporušujú zákon o dani z príjmov. Je to podobné, ako keby kvôli tým, čo podvádzajú na DPH, štát uvalil dodatočnú daň pre všetkých platcov DPH.

Ako by mal teda štát dostať pod kontrolu tieto dane?

Podobne pri DPH by mal postupovať aj v prípade zdravotníckych pracovníkov a farmaceutických firiem. Veď prečo nemajú farmafirmy napríklad povinnosť oznamovať daňovému úradu účastníkov ich vzdelávacích a marketingovýh podujatí spolu so všetkými výdavkami na každého zdravotníka jednotlivo? V takom prípade by sa potom dali ľahko spárovať už teraz povinné, ale nedostatočné hlásenia zdravotníkov o ich príjmoch od farmafiriem, a tým odhaľovať nezrovnalosti a daňové úniky.

Budú kvôli tomu farmafirmy míňať na marketing menej?

Nedá sa to vylúčiť, tak ako, že budú hľadať cestičky na obchádzanie tejto dodatočnej daňovej záťaže.

Mohli by zvýšené náklady premietnuť napríklad do ceny liekov?

Čiastočne mohli, avšak v prípade cien liekov čelia farmafirmy okrem konkurencie aj relatívne prísnej štátnej regulácii, ktorá možnosť zvyšovania cien obmedzuje. Ešte tu však existuje určité riziko, že dodatočným zdanením pretečie niektorým výrobcom liekov pohár trpezlivosti a utlmia svoju angažovanosť na slovenskom trhu. To by mohli negatívne pocítiť pacienti nedostatkom alebo nižšou ponukou liekov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 02:24