StoryEditor

Dobrý rok pre milión Slovákov. Dokázali zarobiť viac

29.12.2014, 23:00
Druhý pilier Súkromné úspory vyťažili zo situácie na trhu. Ich výnosy rástli rýchlejšie než vlani.

Svoje peniaze má v ňom uložené viac než milión ľudí. Teda všetci tí, ktorí sa rozhodli šetriť si na dôchodok aj po súkromnej linke. V posledných rokoch im však ich úspory zarábali len veľmi mierne. Tento rok však prišla zmena. Peniaze v druhom pilieri tento rok zarobili ľudom výrazne viac než v minulosti.

Konkrétne čísla: úspory v dlhopisových, garantovaných fondoch, kam si peniaze na dôchodok odkladá deväť z desiatich sporiteľov, sa vlani zhodnotili len okolo jedného percenta. Za ostatných dvanásť mesiacov však dokázali zvýšiť zisky v priemere až na tri percentá. Vyťažili tak z vyšších výnosov na dlhopisoch, ktoré kryjú podstatnú časť budúcich dôchodkov. „Výraznú podporu pre rast cien dlhopisov poskytovala Európska centrálna banka znižovaním sadzieb počas roka,“ zdôvodnil predseda predsedníctva Asociácie dôchodkových správcovských spoločností Stanislav Žofčák.

V praxi totiž pokles úrokových sadzieb dvíha nahor ceny dlhopisov. Takže ich majitelia majú možnosť získať na nich viac. K lepším číslam prispel aj pomalý rast cien, blízky nule, a horší výhľad vývoja európskej ekonomiky. Pod negatívne prognózy sa podpísali napríklad aj boje na Ukrajine. Napätie a neistota v Európe tak nútia investorov obzerať sa po stabilnejších a bezpečnejších investíciách. A práve takými sú aj dlhopisy. Podobný vývoj sa očakáva tiež na budúci rok, čo by sa pozitívne malo odraziť i na účtoch konzervatívnych sporiteľov. Dlhopisom a teda aj garantovaným fondom by v budúcom roku mala pomôcť aj takzvaná politika kvantitatívneho uvoľňovania. Tú už praktizuje Americká centrálna banka a začať s ňou plánuje aj tá Európska. Podľa riaditeľa poradenskej spoločnosti The Benchmark Research & Consultancy Michala Nalevanka tak v praxi sporitelia v garantovaných fondoch v podstate zarobili a zarobia na pretekoch v tlačení peňazí.

Tento rok neprekonajú

Aj napriek pozitívnym správam by však fondy nemali prekonať zárobky z tohto roka. Podľa Nalevanka totiž ceny dlhopisov už nemajú veľký priestor na rast, pretože úrokové sadzby sú rekordne nízke. „Rozhodujúcim faktorom bude podľa mňa kreativita centrálnych bankárov, ktorí môžu výrazne pohnúť finančnými trhmi,“ dodáva.

Zarobili aj odvážnejší

Pozitívnu správu priniesol rok 2014 však aj odvážnejším Slovákom, teda tým, ktorí sa rozhodli svoje peniaze vložiť do indexových fondov. Tie ľuďom zarábajú už viac ako dva roky. A to aj napriek tomu, že sú považované za veľmi rizikové. Tento rok však rástli približne o 11 percent. Je to mierne menej ako vlani, stále však podľa odborníkov ide o veľmi dobrý výsledok.

Podľa team managera spoločnosti Partners Group Jozefa Rejdu sa pod to podpísal jednoducho veľký dopyt po akciách. Podpísal sa pod to najmä rast americkej ekonomiky. Ďalší dôvod vidí Nalevanko v tom, že investori mohli očakávať, že lacnejšia ropa nechá v peňaženkách spotrebiteľov viac peňazí na míňanie a ceny akcií pôjdu ešte vyššie.

„Ako chybu vnímam, že majú klienti v druhom pilieri v indexových fondoch iba 12 percent majetku, ak rátam aj akciové a zmiešané fondy. Čiže na slušných nadvýnosoch posledných rokov, čo boli 10 až 15 percent sa klienti podieľali len v malej miere,“ dodáva na záver Rejda.

01 - Modified: 2007-02-04 08:22:00 - Feat.: 0 - Title: Väčšina Britov si myslí, že Blair by mal okamžite odstúpiť
01 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 02 - Modified: 2024-04-04 09:32:19 - Feat.: - Title: Poberatelia dôchodkov mimo Európskej únie musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití 03 - Modified: 2024-04-01 21:38:45 - Feat.: - Title: Ruky preč od druhého dôchodkového piliera 04 - Modified: 2024-03-26 19:08:49 - Feat.: - Title: Je to jednoducho lož. Ondruš odmieta tvrdenia SaS, podľa ktorých sľuboval dvojnásobné dôchodky 05 - Modified: 2024-03-26 14:30:00 - Feat.: - Title: Sporenie od roku 2026 čakajú nové pravidlá. Aké sú a koho sa to dotkne? (prehľad)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:33