StoryEditor

Plyn definitívne otočíme na Ukrajinu. Je to najlepšie riešenie, tvrdí Fico

28.04.2014, 00:00
Reverzný tok Slovensko môže ročne svojmu východnému susedovi dodávať 10 miliárd kubíkov plynu.

Slovensko urobilo najzásadnejšie rozhodnutie posledných rokov. Také, ktoré nás môže katapultovať na pozíciu kľúčového európskeho uzla a ešte na tom aj zarobíme desiatky miliónov eur. Definitívne sme sa rozhodli dodávať plyn na Ukrajinu. Dnes to podpisom memoranda spečatili predstavitelia firiem Eustream a Ukrtransgaz. Na akte podpísania memoranda sa zúčastnil aj premiér Robert Fico, predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso, podpredseda EK Maroš Šefčovič, minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský a minister energetiky Ukrajiny Jurij Prodan.

Podľa Fica ide o najlepšie rozhodnutie. "Ideme využiť prepojenie, ktoré dnes existuje medzi Vojanmi a Užhorodom. Toto prepojenie je schopné okamžite garantovať prepravu približne 3 miliárd kubických metrov (m3) plynu a po malých technických úpravách, ktoré budú trvať tri až štyri mesiace, sa kapacita zvýši na 8 až 9 miliárd m3 plynu. Ak sa k tomu priráta reverz, ktorý prichádza do úvahy zo strany Maďarska a Poľska, môžeme hovoriť o objeme približne 16 až 17 m3 plynu, ktoré vieme doručiť na územie Ukrajiny," spresnil slovenský premiér.

Podľa jeho slov toto riešenie bude vyžadovať malé technické úpravy, ktoré bude realizovať spoločnosť Eustream. "Pokiaľ ide o otázky týkajúce sa finančných záležitostí, ide o štandardnú operáciu dodávky plynu na územie iného štátu s platbami a so všetkým, čo s tým súvisí," dodal.

Vďaka tomuto kroku sa výrazne zníži ich energetická, ale tiež politická závislosť Ukrajiny od Ruska. „Keď plyn prejde cez slovenskú hranicu, už to ďalej nie je ruský plyn,“ povedal v rozhovore pre HN ukrajinský minister pre energetiku Jurij Prodan.

Aby sme však boli schopní dohodu splniť, budeme musieť do Voján investovať približne 21 miliónov ročne. Doteraz nebolo isté, kto túto sumu zaplatí. Náš pološtátny prepravca Eustream ani štát to nekomentujú ani teraz. Podľa zistení HN by však mala investícia ísť na vrub Eustreamu.

Vďaka tomu má však, na druhej strane, šancu na slušný biznis. Preprava našej firmy stúpne zhruba o pätinu, čo v prepočte znamená desiatky miliónov eur navyše. A nielen to. „Je to jedna z možností, aby Slovensko mohlo byť plynárenským uzlom,“ zhodnotil analytik portálu energieprevas. sk Jozef Badida.

Dohoda, ktorá by mala byť podpísaná už dnes, je pritom rozuzlením niekoľko mesiacov trvajúcich rokovaní. Ešte ani v závere minulého týždňa nebolo nič jasné. Ukrajina tlačila, aby sme im dodávali trojnásobne viac plynu. My sme to odmietali – podmienku by totiž dokázal splniť len plynovod vo Veľkých Kapušanoch. Ak by sme však využili práve ten, mohli sme ohroziť naše obchodné vzťahy v Ruskom.

Na Ukrajinu by sme ročne mohli dodávať cez plynovod na východnom Slovensku. Spočiatku by išlo o približne 3 miliardy kubíkov ročne, neskôr by sa to mohlo vyšplhať na 8 až 10 miliárd kubíkov ročne. „Chceme urýchliť spustenie reverzného toku na Ukrajinu a zvýšiť pôvodne plánovaný objem dodávok,“ povedal hovorca spoločnosti Eustream Vahram Chuguryan. A práve na týchto dodávkach by mohla pološtátna firma zarábať navyše o desiatky miliónov eur viac ako doteraz.

Ďalšie krajiny

Slovensko však nebude jediná krajina, ktorá bude dodávať Ukrajine plyn. V marci jej túto komoditu začalo dodávať Maďarsko. A to by jej mohlo ročne dodávať približne 1,5 miliardy kubických metrov. Ďalšou krajinou je aj Poľsko a nemecká spoločnosť RWE. Tá sa s ukrajinským Naftogazom na dodávkach plynu dohodla ešte v roku 2012. Podľa zmluvy Kyjev môže odobrať do 10 miliárd kubických metrov plynu ročne. Podľa energetického analytika banky J&T však ide len o dočasné riešenia. „Pokiaľ Európa bude chcieť riešiť situáciu, a to zbavovania sa závislosti, plynovody vedúce cez Ukrajinu budú strácať. Náhradné cesty sú z Ruska a Bieloruska,“ vraví.

Ukrajinci chceli plyn aj od ďalších svojich susedov. U Rumunov napríklad nepochodili. Z Ruska dovážajú plyn v objeme 28 miliárd kubíkov ročne.

Skoro pol roka

Slovensko do hry o Ukrajinu výraznejšie vstúpilo vlani na jeseň. Rokovania o spätnom toku plynu sa intenzívnejšie začali pohýnať potom, čo Rusko výrazne zdvihlo cenu plynu pre svojho západného suseda. Problematickým bodom boli rozdielne názory na to, akým spôsobom spätný tok plynu realizovať. Ukrajina chcela prítok plynu cez Veľké Kapušany, Slovensko presadzovalo menší tok plynu, a to cez Vojany. „Opakovane sme poukázali na fakt, že využitie tohto plynovodu je v danej chvíli najlepším možným riešením z technického, časového aj právneho hľadiska,“ povedal Chuguryan.

01 - Modified: 2006-04-24 07:08:00 - Feat.: 0 - Title: Možní súperi Slovenska v júlovom play off FedCupu už známi
01 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 02 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 03 - Modified: 2024-04-26 13:04:43 - Feat.: - Title: Ukrajinského ministra poľnohospodárstva, ktorý je podozrivý z korupcie, prepustili na kauciu 04 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Vo vojne s NATO by Rusko čakala nevyhnutná porážka, Putin má jedinú nádej, povedal poľský minister zahraničia 05 - Modified: 2024-04-26 10:04:52 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zadržali dvoch podozrivých zo špionáže. Vydávali sa za opravárov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 00:11