StoryEditor

O akých alternatívach sa hovorilo pri rokovaniach o spätnom toku plynu

28.04.2014, 00:01

Dohoda o reverznom toku cez Vojany

Piatok večer padla dohoda o spustení reverzného toku plynu cez Vojany. Slovensko tak dodá Ukrajine o tretinu menej, ako pôvodne chcela. Podľa Slovenska tak ide o najlepšie možné riešene z technického, časového aj právneho hľadiska. Podľa slovenskej strany hrozilo, že ak by išiel plyn zo Slovenska na Ukrajinu cez Veľké Kapušany, mohlo by to zmluvu porušiť s Gazpromom. Podľa Badidu ide len o čiastočné riešenie pre Ukrajinu, keďže jej nemusí postačovať všetok plyn na jej spotrebu.

Dohoda o reverznom toku cez Veľké Kapušany

Z hľadiska Ukrajiny by išlo o celkové riešenie. Cez túto časť plynovodu by Ukrajina mohla od nás dostať ročne 30 miliárd kubíkov plynu, čo bolo trojnásobne viac, ako sme im ponúkali my. Ukrajinský minister pre energetiku Jurij Prodan hovoril, že táto možnosť je technicky pre krajinu zároveň najlepšia. Naša strana však argumentovala tým, že v prípade takéhoto kroku by sme mohli porušiť dohodu s ruským Gazpromom, čím by sa mohli ohroziť dodávky plynu z Východu na Západ. Na to by mohol doplatiť náš prepravca Eustream, ktorý na tranzite plynu zarába stovky miliónov eur ročne. Slovensko podpísalo dohodu s Moskvou do roku 2028.

Nedohoda o reverznom, teda spätnom toku plynu

Ostalo by status quo. Podľa analytika internetového portálu energieprevas. sk Jozef Badidu by Ukrajina ostala naďalej veľmi závislá od Ruska a jeho vôle. V praxi by to znamenalo vysoké ceny plynu pre krajinu, za ktoré nie je ochotná nakupovať. Ukrajina tvrdila, že ak by sa nenaplnili ich zásobníky, bol by ohrozený tranzit plynu do Európskej únie. Ukrajina by tak musela hľadať iné riešenia. Medzi ne Badida zahrnul zníženie energetickej závislosti tamojšieho priemyslu či zvýšenie investícií do bridlicového plynu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:51