StoryEditor

Pacienti platia za lieky viac. Hoci by nemali

06.04.2014, 23:59
Zdravotníctvo Ak farmafirma zníži cenu liekov, najviac to pocítia zdravotné poisťovne

V apríli farmafirma zníži cenu lieku. O tri mesiace neskôr sa tak zníži aj reálna, ktorú zaň platí poisťovňa. Pacient to však na doplatkoch v lekárňach pocíti až o dva mesiace neskôr, teda v septembri. V prepočte – poisťovňa má reálne lacnejšie lieky o dva mesiace skôr ako pacient.

Takto vyzerajú platby za lieky na Slovensku. Dôvod je jednoduchý – spôsob, akým je u nás zákonom nastavená cenotvorba liekov. Kým ceny liekov sa menia každý mesiac, úhrady zdravotných poisťovní len raz za tri mesiace. A práve kvôli tomuto nesúladu sa nestihnú lacnejšie lieky prejaviť aj na cenovkách v lekárňach.

Výsledok je taký, že doplatky pri niektorých liekoch sú vyššie ako by mali byť, prípadne ich ľudia platia aj vtedy, kedy by mali dostávať lieky úplne bez doplatku – konštatovala prezidentka Asociácie dodávateľov liekov Jana Širková.

Právo vybrať si

Kým v roku 2012 pacienti za lieky zaplatili zhruba 150 miliónov eur, v roku 2013 to už bolo o štyri milióny viac. Zdravotné poisťovne naopak platia menej. Podľa hovorkyne Dôvery to automatiky neznamená, že ušetrili. Zdravotná poisťovňa sa totiž na náklady pozerá komplexne, zahŕňajúc všetky úhrady za poistencov. „Hoci na jednej strane aj Dôvera zaznamenala mierne klesajúci trend vo výdavkoch za lieky, na druhej strane sa zvýšili náklady za zdravotnícke pomôcky aj špeciálny zdravotnícky materiál,“ dodala Šimunová.

Viceprezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ okrem toho pripomína, že úhrady poisťovne vždy vychádzajú z najnižšej ceny lieku v rámci celej skupiny. Pokiaľ ostatní výrobcovia nezareagujú dostatočne včas, je potom možné, že ich liek bude mať vyšší doplatok než úplne rovnaký liek iného výrobcu.“ Pacient má ale vždy možnosť výberu najlacnejšej alternatívy, takže by dopady nemal pocítiť,“ dodáva Sukeľ.

Zvolenská zákon nezmení

Je však otázne, v akom množstve sú iné lieky dostupné, prípadne či sú ľudia ochotní vôbec meniť liečbu – odkázala Širková. Prípadne či sa ľuďom chce kvôli svojmu lieku cestovať do zahraničia. Toto všetko by podľa nej chorí nemuseli riešiť, ak by ministerstvo zdravotníctva pripravilo flexibilnejší zákon.

„V tejto oblasti žiadne zmeny neplánujeme,“ odkazuje hovorkyňa rezortu zdravotníctva Martina Lidinská. Ako dodala, v rámci úrovne a kvality cenotvorby liekov patrí Slovensko medzi top päť krajín OECD.

Analytik INEKO Dušan Zachar hovorí, že Slovensko trpelo a stále trpí relatívne vysokými výdavkami na lieky, a preto bolo logickým vyústením, že sa umožnilo počas roka častejšie meniť cenu a úhradu liekov. Motiváciou bolo práve znížiť verejné aj súkromné výdavky na lieky. Odvrátenou stranou tohto kroku sú podľa Zachara zvýšené transakčné náklady, ktoré znášajú výrobcovia, distribútori a lekárne.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:42