StoryEditor

Energetiku majú posilniť veterné elektrárne

20.03.2014, 22:58
Energetika. Energetickú bezpečnosť Slovenska má posilniť aj veterná energia, ktorá si hľadá cestu na sever Slovenska.

Štyridsaťmiliónová investícia a dvanásť veterných elektrární. Taký je plán výstavby veterných parkov, ktorý má na stole oravská obec Babín. Za projektom stojí bratislavská spoločnosť SWWE, ktorá s ním prvýkrát prišla už pred štyrmi rokmi.

Investora delí od začatia výstavby získanie potrebných povolení. „Meškáme kvôli obštrukciám zo strany krajského stavebného úradu,“ vysvetľuje pre HN Vladislav Frigo, predseda Predstavenstva SWWE.

Spor o elektrárne

Firma potrebuje okrem iného posúdenie vplyvov činnosti veternej elektrárne na životné prostredie. Ak dostane súhlas, obecný úrad sa rozhodne, či vydá stavebné povolenie. V prípade kladného verdiktu sa môže začať stavať.

Podľa ľudí z obce tentoraz projekt dostane zelenú. „Za súčasnej garnitúry na obecnom zastupiteľstve sa tak stane,“ hovorí Peter Laťák, bývalý starosta Babína a občiansky aktivista. Práve ten počas svojho úradovania rozhodne vystupoval proti výstavbe parkov. Dôvodom má byť škodlivosť tohto zdroja energie. „Veterné turbíny generujú infrazvuk, ktorý škodí zdraviu. Zvuk síce nepočujete, ale hluk áno, čo nepriaznivo vplýva na nervovú sústavu,“ povedal pre HN Laťák.

Toho z funkcie odvolali v referende a spoločnosť SWWE na neho podala trestné oznámenie. Práve kvôli neukončenému vyšetrovaniu sa k prípadu nechce vyjadrovať ani súčasná starostka obce. „Nekomentujem,“ odkazuje Terézia Vlžáková.

Podľa zdroja blízkeho rokovaniam už tentoraz investor nechce čakať a tlačí v tejto veci na poslancov. V Babíne sa momentálne čoraz častejšie začína skloňovať referendum, v ktorom by sa samotní obyvatelia vyjadrili, či veterné elektrárne v obci chcú, alebo nie. Rozriešiť situáciu majú podľa hovorkyne Žilinského samosprávneho kraja Hany Danove pomôcť aj rokovania na úrovni kraja.

Posilnenie energetickej bezpečnosti

Podľa zástancov obnoviteľných zdrojov by práve veterná energia mohla v budúcnosti posilniť energetickú bezpečnosť Slovenska. Krajinou, ktorá tieto zdroje vo veľkom presadzuje, je susedné Rakúsko. Plusom sú aj investície do regiónov či vytváranie nových pracovných miest.

Na druhej strane odborníci upozorňujú na nevýhody. „Ak nefúka, tak tieto elektrárne nevyrábajú a potrebujú záložné zdroje,“ hovorí nezávislý energetický analytik Jozef Badida.

01 - Modified: 2006-03-07 20:39:08 - Feat.: 0 - Title: Mikloš navrhol za viceguvernéra Tvarošku
01 - Modified: 2024-04-12 19:14:12 - Feat.: - Title: "Dodáme iba 20 percent". Rusko vyradilo z prevádzky takmer všetky ukrajinské tepelné elektrárne 02 - Modified: 2024-04-11 20:10:13 - Feat.: - Title: Dnešné útoky na ukrajinskú energetiku boli odvetou za tie na ruskej pôde, povedal Putin 03 - Modified: 2024-04-05 08:39:01 - Feat.: - Title: Neefektívne a nehospodárne. Štát musí zmeniť legislatívu k postupom v energetike počas krízy, upozorňuje NKÚ 04 - Modified: 2024-04-05 06:09:52 - Feat.: - Title: Ukrajina potrebuje stovky malých elektrární, povedal šéf ukrajinskej energetickej spoločnosti 05 - Modified: 2024-03-31 05:21:39 - Feat.: - Title: Pri ruských útokoch bolo poškodených päť zo šiestich elektrární firmy, ktorá zásobuje značnú časť Ukrajiny
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:58