StoryEditor

Jedni zmenili Slovensko, druhí dostali ranu od štátu. Toto sú víťazi a porazení roka

30.12.2014, 23:00
Autor:
redred
Prinášame vám slovenských víťazov a porazených v politike, ekonomike a v športe.

VÍŤAZI

Nezávislí

Rok 2014 bol volebným rokom, a to dvojnásobne. V prezidentských aj komunálnych voľbách sa pritom ukázalo, že nezávislí kandidáti zaznamenali dominantný úspech. Hneď v prvom rade o tom svedčí nová hlava štátu – Andrej Kiska. Toho pred rokom a pol takmer nikto nepoznal a dnes sedí na prezidentskej stoličke. V politickom súboji ako prvý porazil najmocnejšieho muža Slovenska Roberta Fica bez akejkoľvek politickej skúsenosti a straníckej podpory. Prekvapením tohto roka bolo tiež víťazstvo nezávislého kandidáta Iva Nesrovnala, ktorý sa stal primátorom Bratislavy. Očakávalo sa pritom, že Bratislavu bude viesť Milan Ftáčnik s podporou Smeru alebo Milan Kňažko s podporou strán Pravej koalície. Potvrdilo sa však príslovie, že pri bitke dvoch zvíťazil tretí. V Trnave zas tromfol svojich súperov Peter Bročka, ktorý sa na post primátora dostal s jediným bilbordom v rámci predvolebnej kampane a po 25 rokoch KDH stratilo pozíciu primátora v malom Ríme. Podľa analytika Eduarda Chmelára je za úspechom nezávislých kandidátov snaha ľudí oslobodiť sa od vlády finančných skupín. „Politika sa stáva nezávislejšou, čo nie je dobrý trend, ale je to vina politických strán, ktoré si nevychovali ďalšiu generáciu politikov,“ konštatoval politický analytik Ján Baránek. Politológ Tomáš Koziak predpovedá, že trend nepolitickej politiky bude pokračovať aj ďalej. Vidí za ním znechutenie ľudí z politických strán.

Košice IT Valley

Tento rok bol pre sektor informačných a komunikačných technológií na východnom Slovensku mimoriadne úspešný. Niekoľkoročné aktivity združenia firiem a vzdelávacích inštitúcií v košickom IT Valley začali prinášať vytúžené ovocie v podobe prílevu investorov. „Odhadujem, že tento rok mohlo vzniknúť až okolo tisíc nových pracovných miest,“ povedal člen vedenia združenia IT Valley Ján Bodnár. Tento rok prejavil záujem zakotviť v Košiciach napríklad americký gigant – spoločnosť GlobalLogic. Na východe chce vyvíjať aplikácie do mobilných telefónov, pričom plánuje preinvestovať desiatky tisíc eur a prijať až do 500 zamestnancov. Prácu si nájdu najmä vývojári v IT. V Košiciach pribudli aj ďalší investori ako FPT alebo IBM Slovensko či niekoľko IT firiem z Ukrajiny. Výhodami regiónu IT Valley sú podľa Bodnára kvalifikovaná pracovná sila či spolupráca s tamojšími univerzitami. Začiatkom roka v Košiciach otvorili SAP Akadémiu, ktorá má pre tamojšie firmy vychovať špecialistov. „Iniciatívy ako SAP Akadémia, podpora študentov stredných a vysokých škôl a koncept duálneho vzdelávania podporujú príchod investorov, vznik nových IT firiem, ďalší rozvoj a rast tu už etablovaných spoločností, ako aj rozvoj startupovej komunity,“ zhodnotil Bodnár.

Rok suverenity a triumfov. Futbalisti sa šplhajú k elite

Prvýkrát mal nový tréner Ján Kozák futbalovú reprezentáciu v rukách počas celého kalendárneho roka. A ten bol nakoniec výsledkovo najúspešnejším v histórii. Žiaden iný športovec alebo družstvo nedokázalo šokovať športový svet v takej miere, ako sa to darilo futbalistom okolo kapitána Martina Škrtela. Pri jesennom vstupe do bojov o postup na majstrovstvá Európy 2016 dosiahli zo štyroch štartov plný počet dvanásť bodov – to sa na starom kontinente podarilo iba trom krajinám. Okrem Slovenska ešte Anglicku a Česku. Vrcholom a azda najcennejším kvalifikačným triumfom vo vyše dvadsaťročnej ére samostatnosti sa stalo víťazstvo nad úradujúcimi majstrami Európy zo Španielska. Jednu z najväčších senzácii kvalifikačnej jesene zariadila delovka z kopačky Juraja Kucku, z ktorej možno ešte aj teraz pália prsty ikony Realu Madrid a kapitána majstrov sveta z roku 2010 Ikera Casillasa. O pamätný triumf sa hlavou postaral paradoxne náš najnižší futbalista, len 168 centimetrov vysoký Miroslav Stoch. „Pre takéto víťazstvá sa oplatí robiť futbal,“ skonštatoval tréner národného tímu Ján Kozák. Ten viedol reprezentáciu v roku 2014 dovedna v deviatich zápasoch, pričom až osem z nich sa skončilo výhrou pre Slovensko. Dôkazom výnimočne úspešného roku je aj pohľad na pozíciu nášho tímu v rebríčku Medzinárodnej futbalovej federácie. V januári pritom patrila Slovensku až 60. pozícia. No vďaka bezchybnému štartu v kvalifikácií a celkovo ôsmim víťazstvám v roku sa Slováci vyšplhali už na 21. miesto – pričom spomedzi európskych krajín sme už trinásti. Ak budú Kozák a spol. pokračovať v podobnej dominancii aj v budúcom roku, je pravdepodobné, že prekonajú doterajšie rebríčkové maximum nášho futbalu. Tým je 16. miesto zo septembra 2010, čiže krátko po tom, ako tréner Vladimír Weiss priviedol národný tím do osemfinále majstrovstiev sveta.

PORAZENÍ

Malé podniky

Daňové licencie pre firmy, nová administratíva či vyššie náklady na zamestnancov. Všetkými týmito opatreniami štát skomplikoval malým podnikateľom biznis. O horších podmienkach svedčí aj prieskum Slovenskej asociácie malých podnikov. Jednou z noviniek, ktorá sa podnikateľom nepáči, je zavedenie povinných zdravotných prehliadok pre všetkých zamestnancov. Práve toto opatrenie zvýši administratívu a finančné zaťaženie hlavne malým firmám.

Daňové licencie, ktorými chce štát bojovať proti daňovým únikom, zasahujú najmä firmy, ktoré sú na hrane, hovorí šéf asociácie Vladimír Sirotka. „A teda tie, ktoré sa nesnažia štát oklamať cez optimalizáciu svojich výdavkov, ale sú skutočne v problémoch,“ povedal.

Malých podnikateľov zaťaží podľa Sirotku aj novela zákona o dani z príjmu, ktorá rozširuje odpisové skupiny a predlžuje odpisovanie majetku nevýrobných budov a stavieb z 20 na 40 rokov. Doplatiť by na to mohli najmä začínajúci podnikatelia.

SDKÚ-DS

Celú dekádu bola SDKÚ-DS vlajkovou loďou slovenskej pravice. Tento rok však zažila najturbulentnejšie obdobie vo svojej histórii. Zmeny, ktoré sa v strane udiali, pritom nemožno hodnotiť pozitívne. Opustili ju známe tváre, akými sú zakladateľ strany Mikuláš Dzurinda, ďalej Lucia Žitňanská (dnes Most-Híd), Miroslav Beblavý (dnes Sieť), Magdaléna Vášáryová, Ivan Mikloš, Martin Fedor (ide do Siete k Radoslavovi Procházkovi), Viliam Novotný (bude pomáhať Eve Babitzovej s jej stranou Šanca), Eugen Jurzyca, Jozef Mikuš, Stanislav Horník či Michal Luciak. Kedysi jednu z najsilnejších slovenských strán tak dnes v parlamente zastupujú iba predseda Pavol Frešo a pokladník Ľudovít Kaník. Niektorí politológovia sa zhodli, že SDKÚ-DS v podstate skončila. Stranu však opustili i mnohí radoví členovia, nielen funkcionári. „Každý, kto ešte uvažuje o odchode z SDKÚ-DS, nech tak urobí čím skôr,“ povedal Frešo, pričom dodal, že všetci z odídených chceli silne meniť Slovensko a svet, ale nikto z nich nechcel zmeniť seba.

Zlyhanie hokeja. Fiasko v Soči, trápenie na MS

Pre dlhoročných lídrov hokejovej reprezentácie to mala byť rozlúčka vo veľkom štýle. Ťažko predpokladať, že o štyri roky na olympiáde v Pjongčangu uvidíme ešte hrať Zdena Cháru, Ľubomíra Višňovského, Michala Handzuša či Miroslava Šatana. No Šatan sa dokonca na hry do ruského Soči do nominácie ani nezmestil a ostatní nebudú mať na olympiádu pekné spomienky. Hokejový turnaj v Soči sa totiž skončil fiaskom pre slovenský národný tím. Prehral vo všetkých štyroch zápasoch, na ktoré nastúpil. Vrcholom zahanbujúceho vystúpenia mužstva v zostave so štrnástimi hokejistami z NHL bola prehra v základnej skupine s hokejovým trpaslíkom zo Slovinska 1:3. Po dvoch tretinách bol pritom bezgólový stav a v záverečnej časti hry sa očakávalo, že Slováci dostanú zápas na svoju stranu. Omyl. Za šesť minút dal súper tri góly a v záverečnej minúte len krutú prehru korigoval zásah Tomáša Jurča. Z dvanástich tímov na olympiáde napokon obsadilo Slovensko desiate miesto. K zlepšeniu hokejového mena neprišlo ani na majstrovstvách sveta v bieloruskom Minsku. Mnohými ospravedlneniami hráčov oslabený národný tím na šampionáte nedokázal postúpiť zo základnej osemčlennej skupiny. O naše prekvapujúce vyradenie sa postarala reprezentácia Francúzska, ktorá vďaka triumfu 5:3 v našom vzájomnom zápase postúpila do štvrťfinále práve na náš úkor. Za trojročné obdobie pod vedením trénera Vladimíra Vůjtka tak išlo o vôbec najhorší výsledok Slovenska na majstrovstvách sveta. A prvé vyradenie z turnaja už v základnej skupine. V roku 2012 to Slováci dotiahli až do finále šampionátu a získali striebro, o rok neskôr obsadili ôsme miesto. A na tohtoročnom turnaji v Minsku skončili ešte o jedno miesto horšie.

01 - Modified: 2007-02-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Budapešť čaká na svoj Sen
01 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 02 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 03 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár) 04 - Modified: 2024-04-10 11:54:48 - Feat.: - Title: Čaputová chce zostať na Slovensku. Nemám záujem vstúpiť do politiky, odkazuje 05 - Modified: 2024-04-10 10:37:51 - Feat.: - Title: Po Slovensku vylepili proruské billboardy: Ku kontroverznej kampani sa prihlásili Demokrati
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:28