StoryEditor

Stop pre South Stream je dobrou správou pre Eustream

02.12.2014, 23:00
Jozef Badida, analytik portálu energieprevas. sk, pre HN:

Z ekonomického hľadiska je lepšie maximálne využívať už existujúce trasy ako stavať nové. Vybudovanie South Streamu zásadným spôsobom ohrozovalo podnikanie nášho Eustreamu, ktorého prepravné kapacity by v budúcnosti nemuseli byť využité, vraví Badida.

Šéf Gazpromu vyhlásil, že v projekte South Stream nepokračuje. Aké dosahy to na Eustream bude mať?

Európa v súčasnosti nepotrebuje ďalšie plynovody na dodávky ruského plynu. Z ekonomického hľadiska je lepšie maximálne využívať už existujúce trasy ako stavať nové. Vybudovanie South Streamu zásadným spôsobom ohrozovalo podnikanie Eustreamu, ktorého prepravné kapacity by v budúcnosti nemuseli byť využité. Z tohto pohľadu je správa o zastavení tohto megaprojektu dobrou správou pre Eustream a jeho akcionárov.

Aké pozitíva to bude z vášho pohľadu mať?

Jasným víťazom je Turecko, cez ktoré bude do Európy tiecť tak ruský, ako aj azerbajdžanský a v budúcnosti možno aj iránsky či turkménsky plyn. Na jeho hraniciach s Gréckom vznikne významný a pravdepodobne aj likvidný plynárenský hub (obchodný uzol, pozn. red.) zásobujúci celú južnú Európu vrátane Talianska a Balkánu. Európa tak skutočne môže diverzifikovať nielen trasy, ale aj zdroje plynu. Na druhej strane stratili Bulharsko, Maďarsko či Srbsko, ktoré už rátali príjmy z prepravy ruského plynu cez svoje územie.

Slovensko chce stavať menší plynovod Eastring. Bude to stále aktuálne?

Plyn z tureckého hubu bude ďalej tiecť cez Balkán do strednej Európy v rámci Južného plynárenského koridoru. Práve Eastring vyzerá byť plynovodom, ktorý do tohto projektu zapojí aj Eustream a ukrajinský Uktransgas, takže ich postavenie sa môže posilniť. Eastring však obchádza Maďarsko, čo sa našim južným susedom nebude páčiť.

Bude na to Eustream mať?

Fór je v tom, že Eastring sa má budovať na území Rumunska, takže teoreticky by Eustream nemusel minúť ani euro. Zatiaľ však nie je známe jeho financovanie, dokonca ani vyjadrenie rumunského prepravcu – Transgas.

Aký ďalší vývoj očakávate na energetickej mape v súvislosti so Slovenskom?

Buduje sa infraštruktúra pre skvapalnený zemný plyn, do Európy bude tiecť kaspický a dúfajme, že časom aj blízkovýchodný plyn, stredoeurópske trhy sa prepájajú. Plynárenská mapa Európy sa zahusťuje, snažíme sa o väčšiu nezávislosť a konkurencieschopnosť. Aby nevyšli tieto investície na zmar, je potrebné zemný plyn vnímať ako významné palivo pri prechode na nízkouhlíkové hospodárstvo.

01 - Modified: 2007-01-14 12:05:00 - Feat.: 0 - Title: Venezuela s Iránom podporujú zníženie produkcie v rámci OPEC
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 02 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 05 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 03:07