StoryEditor

Čierny scenár pre Eustream sa napĺňa

05.05.2014, 23:59
Autor:
pejpej
Už v najbližších rokoch môže prísť slovenský prepravca plynu o významnú časť svojho biznisu.

Obavy slovenského prepravcu plynu – pološtátneho Eustreamu – sa začínajú premieňať na skutočnosť. Už v najbližších rokoch môže prísť o významnú časť svojho biznisu.

Ruský plynárenský gigant Gazprom sa totiž dohodol s rakúskym OMV na vybudovaní nového plynovodu South Stream. A cez toto potrubie chcú Rusi posielať plyn do Európskej únie. „Pokiaľ bude South Stream, ruská strana bude môcť obísť Ukrajinu aj Slovensko,“ potvrdil predseda Predstavenstva Eustreamu Tomáš Mareček. A teda aj náš Eustream.

Práve preprava plynu z Ukrajiny na Západ tvorí podstatnú časť príjmov našej firmy. Na tom zarába stovky miliónov eur ročne aj štátny rozpočet z dividend, daní a odvodov. Eustream má určitú istotu v tom, že Rusi sa zaviazali využívať časť slovenského plynovodu až do roku 2028. Napriek tomu by pre konkurenčné potrubie prišiel o veľkú časť svojich ziskov.

Európska komisia pritom v posledných mesiacoch začala tlačiť na členské štáty únie, aby s Rusmi nespolupracovali na projekte nového plynovodu. Brusel tak chcel využiť svoju páku proti Moskve a donútiť ju, aby urovnala konflikt s Ukrajinou.

Rakúšania si napriek tomu spravili po svojom a podpísali dohodu s Gazpromom. „Komisia nesúhlasí s týmto postojom a jej stanovisko zostáva nezmenené,“ odkázal šéf tlačového odboru Zastúpenia EK na Slovensku Andrej Králik.

Hoci Brusel vo svojej energetickej politike počíta s novými plynovodmi, South Stream podľa Králika pre úniu nie je prioritou. Je to síce nová prepravná trasa, ale k tomu istému zdroju – Rusku.

Nová trasa na Ukrajinu

Na druhej strane nový plynovod môže byť pre Eustream aj nová príležitosť na zárobok. Ukrajina by totiž cez naše územie chcela zo Západu dovážať až 30 miliárd kubických metrov plynu, vďaka čomu by pokryla svoju spotrebu. V súčasnosti to kapacitne nie je možné, no vďaka South Streamu by sa to zmenilo. Vďaka južnému plynovodu dokážeme prepraviť z Rakúska na Ukrajinu viac plynu ako doteraz. A Eustream by tak časť výpadku príjmov pokryl prepravou na Ukrajinu. Nová trasa zároveň pomáha aj energetickej bezpečnosti Slovenska. „Každý nový plynovod zvyšuje bezpečnosť krajiny,“ poznamenal hovorca ministerstva hospodárstva Stanislav Jurikovič.

Potrebujeme ďalšie plynovody

V každom prípade už dnes sa dá povedať, že Eustream stráca svoje výsadné postavenie na energetickej mape. V súčasnosti je už v prevádzke aj plynovod Nord Stream na severe Európy, ktorým už prúdi plyn z Ruska na Západ. Spolu so South Streamom dokážu tieto plynovody pokryť takú kapacitu, akú dnes ponúka naše potrubie.

„Eustream by mal preto hľadať nové príležitosti,“ zhodnotil analytik portálu energieprevas. sk Jozef Badida. Okrem spomínanej prepravy na Ukrajinu by to mohlo byť aj využitie plynovodu do Maďarska či plánovaný projekt trasy do Poľska.

01 - Modified: 2006-05-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Maďarská vláda chce konsolidovať rozpočet
01 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 02 - Modified: 2024-04-03 15:15:02 - Feat.: - Title: Český Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže posudzuje prevzatie dôležitého slovenského výrobcu tepla 03 - Modified: 2024-03-25 13:59:43 - Feat.: - Title: Rada Európskej únie odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 percent 04 - Modified: 2024-03-25 11:38:21 - Feat.: - Title: Rusko zasiahlo ukrajinský zásobník plynu. Dodávky však ovplyvnené neboli 05 - Modified: 2024-03-20 08:22:25 - Feat.: - Title: Európa hlási veľký prepad pri plyne. V Česku padol 30-ročný rekord, Slovensko výrazne priškrtilo paroplyny
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:40