StoryEditor

IT mení východ. Rozdeľuje platy

02.09.2013, 00:00
Príjmové rozdiely na východe rástli najrýchlejšie od roku 2005. Stoja za tým investori.

Žiadne extrémne vysoké, ani extrémne nízke platy. Taká bola realita na východe ešte pred pár rokmi. Teraz je však všetko inak. Rozdiely medzi najvyššími a najnižšími príjmami rekordne rastú. A to najrýchlejšie za posledné roky.

Dôvod? Príchod veľkých a silných IT firiem, teda aj vyšších zárobkov. A tie nedokážu menší podnikatelia dorovnávať. „Na trh nastúpili veľké programátorské a počítačové firmy, ktoré za pekné platy vedia ponúknuť prácu aj mladým ľuďom. V iných odvetviach nie je zvyšovanie platov možné v takej miere,“ opísal súčasný stav na východe

Slovenska konateľ firmy Franck JT Vladislav Tomčo, ktorý podniká na trhu s nehnuteľnosťami.
Rekordný rast rozdielov v platoch ukázala národná štúdia o nerovnostiach Stredoeurópskeho inštitútu pre výskum práce.

Problém? Nezamestnanosť
V praxi tak zamestnanci v IT na východe zarábajú približne 1 500 eur. Priemerný plat napríklad v Prešovskom kraji, odkiaľ odchádza do Košíc množstvo programátorov, je viac ako o polovicu nižší. Podľa analytika INESS Juraja Karpiša má svoj podiel na nerovnostiach aj príchod zahraničných investorov. Tí sú totiž schopní ponúknuť často relatívne vysoké platy.

Ako upozorňujú odborníci, treba sa pozrieť na aj druhú stranu týchto roztvárajúcich sa nožníc. Teda kto sú ľudia, ktorí, naopak, majú najnižší príjem. A sú nimi nezamestnaní. Východ Slovenska totiž patrí k regiónom s najväčším počtom ľudí bez práce. A tých počas krízy ešte pribudlo. „Keďže tento nárast nastal súčasne s dramatickým zvýšením nezamestnanosti, ktorý najviac pocítilo východné Slovensko, pripisujem ho najmä ekonomickej kríze,“ konštatoval riaditeľ výskumu na Stredoeurópskom inštitúte pre výskum práce Martin Kahanec.

V praxi tak viac ľudí ako v minulosti dostali dobre platené programátorské miesta, zároveň pribudlo aj ľudí, ktorí zostali bez príjmu. Podľa hovorkyne Prešovského samosprávneho kraja Veroniky Fitzekovej je okrem toho na východe stále malý počet firiem, ktoré by im dokázali s nezamestnanosťou pomôcť.

Nerovnosti rastú aj inde
Rozdiely medzi najbohatšími a najchudobnejšími sa prehlbovali, hoci pomalšie, na celom Slovensku. Podľa analytika SAV Vladimíra Baláža je problém v nezamestnanosti a v zmene štruktúry našej ekonomiky. „V súčasnosti viac zarábajú ľudia v odvetviach, ktoré sú založené na vyššom vzdelaní.“

Aby sa rozdiely začali aspoň mierne stierať, musela by začať opäť rásť naša ekonomiky. Jedine prosperujúci súkromný podnikateľský sektor je podľa analytika Sberbank Vladimíra Vaňa jediným nástrojom, ktorý dokáže udržateľným spôsobom vytvárať nové pracovné miesta. V preklade teda aj znižovať príjmové nerovnosti.

01 - Modified: 2004-12-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Obranný manéver Jukosu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:54