StoryEditor

Je tu hrozba, že Rusko Kyjevu zastaví plyn

02.03.2014, 23:00
Nezávislý energetický analytik Jozef Badida v rozhovore pre HN:

Prípadné prerušenie dodávok pre Ukrajinu by pravdepodobne znamenalo aj zastavenie prepravy plynu cez Ukrajinu, tvrdí pre HN Badida.

Konflikt na Ukrajine naznačuje zhoršenie vzťahov s Ruskom. Môže sa stať, že Rusi využijú v boji o Ukrajinu aj svoj veľký vplyv na trhu s plynom?

Ak by napätie na Kryme naďalej eskalovalo, skutočne nemožno vylúčiť ani zastavenie dodávok ruského plynu na Ukrajinu. Predzvesťou tohto kroku môžu byť aj vyhlásenia Gazpromu o neschopnosti Ukrajiny splácať svoj dlh. Krajina sa zmieta v politickej a finančnej kríze a nikto nevie, v akom stave sú jej zásoby plynu po zimnej sezóne. V tomto smere je Ukrajina naozaj závislá od svojho východného suseda, a teda aj zraniteľná.

Čo by to mohlo znamenať pre nášho prepravcu Eustream? Hrozí, že ešte viac klesne jeho vyťaženie a Rusi budú posielať plyn do Európy inými trasami?

Prípadné prerušenie dodávok pre Ukrajinu by pravdepodobne znamenalo aj zastavenie prepravy plynu cez Ukrajinu. To by bola zlá správa tak pre Eustream, ako aj pre Slovensko, keďže z prepravy plynu cez naše územie plynie značný príspevok do štátneho rozpočtu. Nie našou vinou raz opätovne môže dôjsť k zníženiu spoľahlivosti ukrajinsko-slovenského koridoru, a teda aj k urýchleniu výstavby konkurenčných trás – South Streamu a 3. a 4. línie Nord Streamu.

Očakávate, že Brusel teraz bude ešte viac tlačiť na to, aby sme sa dohodli s Ukrajincami na reverznom toku?

Slovenská strana spolupracovala aj doteraz, no pri výraznej zľave na ruský plyn sa zdal projekt nového prepojenia s Ukrajinou nerentabilný. Avšak situácia sa zmenou vládnej garnitúry v Kyjeve mení a už ani spomínaná zľava nie je istá. Nové fyzické prepojenie by Ukrajine pomohlo zlepšiť jej negociačnú pozíciu a európskym firmám dostať sa k zaujímavým obchodným príležitostiam. No až testovanie trhu preukáže, či je o takýto projekt reálny záujem.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 14:23