StoryEditor

V zahraničí si naši nájdu džob ľahko

06.09.2013, 00:00

Dôležitým faktorom, prečo Slováci odchádzajú za prácou preč je plat, tvrdí pre HN Michal Páleník.

Počet Slovákov pracujúcich v zahraničí sa zvyšuje. Čo to ovplyvňuje?
Ľudia si tu nenájdu prácu a utekajú do zahraničia. Pracovných príležitostí je na Slovensku totiž stále málo.

Je jediným faktorom len nezamestnanosť?
Časť ľudí odchádza pre to, že chcú vyskúšať niečo nové. Niektorí sa tak rozhodnú v čase, keď sa sťahujú od rodičov. Vtedy im je zväčša jedno, či sa od nich odsťahujú sto alebo až tisíc kilometrov. Dôležitým faktorom sú aj príjmy. Aj napriek tomu, že platové rozdiely u nás a v zahraničí už nie sú také veľké, stále zaostávame.

Nemajú Slováci v zahraničí problém s hľadaním práce?
Stále je tam viacero pracovných príležitostí. Rozhodne viac ako u nás. Nestáva sa často, aby si tam Slováci nevedeli nájsť prácu.

A aj primeranú k svojmu vzdelaniu?
Závisí to od prípadu k prípadu. Vysokoškoláci robia aj v rýchlom občerstvení, ale pracujú aj v odbore, ktorý vyštudovali. Problémom je však mierna diskriminácia. To znamená, že ich firmy nezamestnajú na vedúcu pozíciu, pretože sú cudzinci. Problémom je aj, že Slováci nemajú podľa nich dostatočné vzdelanie na danú pozíciu. Systém kvalifikácie majú niektoré krajiny iný ako je ten náš. Preto si Slováci musia často vzdelanie doplniť.

Odchádzajú do zahraničia skôr robotníci, alebo vysokoškoláci?
To je ťažké povedať, pretože na to neexistujú relevantné štatistiky ani prieskumy.

Nie je jedným z faktorov pri mladých ľuďoch aj snaha naučiť sa cudzí jazyk?
Áno. Nie vždy sa im však podarí naučiť ten jazyk, ktorý skutočne chcú. Napríklad v Anglicku si prevažne nájdu ubytovanie či prácu, kde je väčšina Poliakov. Nenaučia sa tak lepšie anglicky, ale poľsky. Ide najmä o nízkopríjmové zamestnanie. Okrem toho, mladí sa chcú takto naučiť niečo nové, či získať viac skúseností, kým ešte môžu.

Prečo sa ľudia zo zahraničia zvyčajne vracajú na Slovensko?
Už keď tam idú, majú zväčša plán, ako dlho tam chcú ostať. Tie plány sa však takmer nikdy nenaplnia. Ostanú tam dlhšie. V jednom prieskume, ktorý sa robil vo Veľkej Británii, takmer všetci odpovedali, že chcú v zahraničí ostať ešte dva roky a nezáležalo, či tam boli rok alebo päť. Odpoveď bola stále rovnaká. Späť sa však vracajú z dvoch dôvodov. Buď je to pár a čakajú dieťa, alebo chcú dieťa. Druhý dôvod je, že sa im už nechce pracovať. Chcú si jednoducho oddýchnuť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:00