StoryEditor

Ikona priemyslu prestala vyrábať

18.04.2013, 00:00
Takmer storočný slovenský výrobca len plní fľaše so svojou značkou.

Z veľkovýroby ostala len plniareň. Najväčší producent olejov na Slovensku a kedysi ikona slovenského priemyslu Palma ukončila výrobu a odteraz sa sústredí už iba na vývoj a predaj známych značiek. „Spoločnosť prechádza transformáciou z lokálnej výrobnej na nadregionálnu obchodno-marketingovú a vývojovú firmu,“ tvrdí hovorca Palma Peter Benčurik. V praxi to znamená, že fabrika, v ktorej pred dvoma rokmi pracovalo okolo tisícky ľudí, dnes zíva prázdnotou.

Koniec v čase rastu
Ukončenie výroby pritom vyznieva nepochopiteľne. Prichádza totiž v čase, keď sa celému sektoru darí. Problémy spoločnosti preto mohli nastať skôr, a to, keď Palma stavila na výrobu oleja na technické účely. „V roku 2008 Brusel rozhodol o zrušení dotácií na bionaftu a olej určený na prímesi do palív. Následné daňové zaťaženie mohlo zohrať rolu aj v Palme,“ hovorí generálny riaditeľ konkurenčnej firmy Meroco Dušan Harstiak.

Palma svoje problémy nekomentovala. Ešte vlani pritom deklarovala, že sa chce sústrediť na výrobu olejov, tukov a margarínov.

Ani to však už dnes neplatí. Olej sa totiž vyrába v Česku. „Je známe, že na Slovensku v Palme došlo k ukončeniu lisovania olejnín a lisovne boli presťahované do Českej republiky,“ potvrdzuje riaditeľ odboru komunikácie ministerstva pôdohospodárstva Peter Hajnala. Podľa firmy je to vecou stratégie. „To, čo budeme vyrábať vo vlastnej réžii a čo v spolupráci s partnermi, je súčasťou nášho know-how,“ tvrdí Benčurik.

Koniec fabriky
V bratislavskej Palme tak ostala už iba plnička olejov a výroba margarínov. Nie však nadlho. „V súčasnosti je tam maximálne 50 ľudí. Margarínka v lete končí, ľudia už majú výpovede,“ hovorí pracovník firmy, ktorého meno máme v redakcii. Zároveň dodáva, že čoskoro môže dôjsť k definitívnemu zatvoreniu fabriky. „Hovorí sa, že v októbri zavrú aj plničku,“ dodáva zamestnanec.

01 - Modified: 2004-10-27 07:57:09 - Feat.: 0 - Title: Brusel ukončí obchodnú vojnu s USA
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 16:54