StoryEditor

Vláda sa dohodla s EPH už skôr

13.09.2013, 00:00

Opozícia obviňuje vládu z podvodu pri prevode akcií v SPP. Štát si mal údajne nechať vypracovať analýzu v EPH, ktorý sa chcel akcií zbaviť. Podľa analytika je vládny dokument podobou dohody medzi štátom a EPH.

Je štandardné, že štát pri takýchto transakciách spolupracuje so zahraničným akcionárom?
Meno firmy vo vlastnostiach dokumentu môže mať rôzne príčiny, o ktorých by som nerád špekuloval. Vládny dokument opisuje zmeny, na ktorých sa akcionári SPP dohodli zrejme už skôr. Preto by nebolo prekvapujúce, ak by sa na vytvorení textového opisu zmien spolupodieľala i firma blízka EPH.

Mohol akcionár zmanipulovať materiál vo svoj prospech?
Vládny dokument je zrejme formálnou podobou predošlej dohody, a teda znenie dokumentu by malo byť v súlade s ňou. Či to tak naozaj je, môže povedať len ministerstvo. Predpokladajme však, že ak by došlo k posunom, materiál by sa na vláde neobjavil.

Oplatí sa EPH, že štát preberie celú matku SPP?
Pri budúcich úpravách cien plynu pre domácnosti by akcionári zrejme prišli do konfliktu -- EPH by sa na ne pozeral ekonomicky, vláda politicky. Zmeny v SPP tento konflikt eliminujú. Štát však okrem kontroly nad cenami získa i zodpovednosť, pretože ak bude ceny dotovať, "nový" SPP stratí konkurentov. Netreba pripomínať, že dotácie a ovplyvňovanie regulátora by boli v jasnom rozpore s legislatívou EÚ.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:42