StoryEditor

Reforma odvodov sa odsúva, zásadné zmeny nie sú isté

12.03.2012, 23:00

Zmeny v odvodoch a daniach sa odsúvajú na neurčito. Hoci Smer-SD ešte pred časom avizoval, že reforma bude potrebná, zatiaľ o svojej konkrétnej predstave nehovorí. Podľa bývalého ministra financií Jána Počiatka si treba počkať na komlex všetkých opatrení, s ktorými nová vláda príde. "Zatiaľ netreba predbiehať," povedal. Podľa informácií HN sa v plánoch strany zatiaľ s reformou nepočíta, do úvahy pripadajú len menšie úpravy odvodovo-daňového systému.

Podľa odborníkov je však súčasné nastavenie systému dlhodobo neudržateľné. Ak sa diery v odvodoch a daniach čoskoro nezaplátajú, pocíti to aj rozpočet. "Príjmy budú unikať cez všetky legislatívne diery," konštatoval riaditeľ Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy Peter Goliaš.

Spolu so zrušením rovnej dane tak môžu ľudia čoraz častejšie využívať nedokonalosti systému a očakávané príjmy štátu sa tak nemusia naplniť. "Zmeny by boli potrebné v dohodách o vykonaní práce, autorských zmluvách, zmluvách o diele, pri živnostiach či dividendách," konštatoval.

Je však vylúčené, že by nová vláda išla rovnakým smerom ako predchádzajúci kabinet Ivety Radičovej. Ten totiž plánoval menej zaťažiť zamestnancov a vo väčšej miere zaťažiť väčšinu živnostníkov či dohodárov. Menej v čistom pre malých podnikateľov či ľudí, pracujúcich na dohodu Smer-SD kritizoval. Neskôr však podľa informácií HN zvažoval druhú verziu reformy, pri ktorej by sa zrušili zdravotné odvody. Chýbajúce zdroje sa mali získať z daní.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 08:14