StoryEditor

Gazprom rokuje o napojení Británie na plynovod Severný prúd

06.03.2012, 17:39
Autor:
TASRTASR

Ruský štátny energetický gigant Gazprom potvrdil, že predbežne rokuje o napojení Británie na plynovod Severný prúd, ktorý by postupne nahradil pokles dodávok komodity z britských ložísk v Severnom mori.

"Takáto diskusia prebieha," povedal hovorca Gazpromu a dodal, že v tomto rannom štádiu rozhovorov nemôže zverejniť ďalšie detaily.

Gazprom vlani v novembri uviedol do prevádzky prvú vetvu Severného prúdu, ktorý vedie po dne Baltického mora do Nemecka. Po spustení druhej, paralelnej vetvy koncom tohto roka, by prepravná kapacita Severného prúdu mala vzrásť na 55 miliárd kubických metrov (m3) plynu ročne.

A Gazprom navrhuje ďalšie zvýšenie kapacity Severného prúdu. Vďaka tomu by zredukoval transport komodity do Európy cez územie Ukrajiny na minimálnu úroveň. Rusku sa totiž nepodarilo presvedčiť vládu v Kyjeve, aby súhlasila so spoločnou kontrolou ukrajinskej tranzitnej siete potrubí. Obe bývalé sovietske republiky už roky vedú spory o ceny plynu a jeho prepravu do Európy.

Prípadné predĺženie Severného prúdu do Británie by si síce vyžiadalo veľké investície, ale ruský štátny monopol sa už dlhodobo snaží expandovať na britský trh. Gazprom dúfa, že do roku 2015 by mohol zvýšiť svoj podiel na britskom trhu zo súčasných 5 % na 10 %.

Informovala o tom agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 07:41