StoryEditor

Veľkopodnikateľ Fiľo chce pomoc od štátu

28.08.2012, 00:00
Jeden z najbohatších Slovákov, veľkopodnikateľ Milan Fiľo, má blízko k štátnej pomoci.

Ministerstvo hospodárstva totiž žiada pre papierenskú spoločnosť Mondi SCP, ktorú Fiľo vlastní s koncernom Mondi, daňové úľavy vo výške 25 miliónov eur. Stimul má pomôcť udržať vo firme stovky zamestnancov. „Peniaze chceme použiť na nákup najmodernejších technológií a rozšírenie výrobných kapacít,“ povedal pre HN člen predstavenstva spoločnosti Miloslav Čurilla.

Takmer 800 ľudí
Rezort Tomáša Malatinského (nominant Smeru-SD) tvrdí, že firma splnila všetky zákonné kritériá na poskytnutie pomoci. Medzi podmienkami má byť aj región s vysokou nezamestnanosťou. SCP Mondi pritom sídli v Ružomberku, kde zamestnáva 1 200 ľudí a miera nezamestnanosti dosahuje približne 12 percent. Menej ako priemer Slovenska.

Podľa hovorcu rezortu hospodárstva Stanislava Jurikoviča sú za tým práve papierne. Spoločnosť sa musela zaviazať, že na revanš udrží 766 zamestnancov najbližších šesť rokov. „Ak by štát stimul neposkytol, o prácu by mohlo prísť v strednodobom horizonte stovky ľudí,“ reagoval Jurikovič. Miliónovú pomoc od štátu má firma dostávať najbližšie tri roky. Spoločnosť plánuje preinvestovať 95 miliónov eur do roku 2015.

Blízky Smeru
Podľa exministra hospodárstva Juraja Miškova (SaS) nakoľko ide o novú investíciu, firma má nárok na stimul. „Pomoc treba starostlivo prehodnotiť a vážiť si každého investora.“

Fiľo je označovaný za podnikateľa blízkeho vládnemu Smeru. Dobré vzťahy má s premiérom Robertom Ficom, ako aj s exministrom dopravy Ľubomírom Vážnym, ktorý ho pozval na oslavu narodenín. Keď Fico predsedal vláde prvý raz, vzal ho ako súčasť oficiálnej delegácie na cestu do Srbska. Fiľa spomína aj jedna z depeší zverejnená na WikiLeaks, americká ambasáda na Slovensku v nich mala informovať o silných mužoch v pozadí Smeru, ako aj o prideľovaní zákaziek.

Riaditeľ Transparency International Gabriel Šípoš problém s politickou príbuznosťou nevidí. „Ak sú jasné kritériá na poskytovanie investičnej pomoci a majú k nej prístup všetky firmy, previazanosť so stranou nemusí byť problém.“ Podľa jeho slov by to bolo nekorektné, len ak by bola pomoc poskytnutá na základe subjektívnych kritérií.

Spoločnosti Mondi SCP sa pritom vôbec nedarilo zle. Podľa údajov databázy SIMS dosiahla v roku 2010 zisk vyše 63 miliónov eur. Údaje o minulom roku sprístupnené nie sú.

Splnené kritérium
Miškov upozorňuje, že za minulej vlády bolo poskytovanie stimulov limitované dvoma podmienkami. Muselo ísť buď o región s vysokou nezamestnanosťou, alebo o investície s vyššou pridanou hodnotou. Jurikovič tvrdí, že rezort sa drží týchto kritérií aj dnes.

Ružomberský okres podmienku vysokej nezamestnanosti nespĺňa. Podľa Jurikoviča je však podstatné, že firma chce nakúpiť nové technológie. S týmto súhlasí aj bývalý štátny tajomník ministerstva hospodárstva Martin Chren (SaS). „Ak firma nakúpi nové hi-tech zariadenia, kritérium by mohlo byť splnené.“ Podľa jeho názoru je však táto investičná pomoc neobvykle vysoká. „Táto daňová úľava je najmenším zlom. No nemalo by sa stávať, že sa v takej výške bude poskytovať príliš často,“ dodáva.

Nevhodný stimul
Daňové úľavy odborníci pravidelne kritizujú s tým, že narúšajú trhové prostredie. „Na ministerstve sme si toho vedomí, ale nemáme teraz inú možnosť,“ pripustil Jurikovič.

Recept, ako sa zo závislosti od investičnej pomoci oslobodiť, ponúka riaditeľ Nadácie F. A. Hayeka Matúš Pošvanc. „Lepšie by bolo, keby sa nezvyšovali dane a odvody. Malo by to pozitívny a plošný vplyv aj na malé a stredné podniky, nie len na vybrané veľké firmy.“ S týmito slovami sa stotožňuje aj tajomník Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošták. „Najlepším stimulom je zlepšovanie kvality podnikateľského prostredia. Znamená to spružnenie Zákonníka práce a zníženie daňovo-odvodového zaťaženia.“

01 - Modified: 2004-08-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prokopovič chce diaľnicu do Košíc do roku 2010
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 13:45