StoryEditor

Richter pripúšťa ústupky v Zákonníku práce

26.07.2012, 00:00
Trh práce. Zo súbehu výpovednej lehoty a odstupného môžu byť vyňatí zamestnanci, ktorí odpracovali iba rok.

Prepúšťanie zamestnancov nakoniec nemusí byť pre firmy také drahé, ako sa pôvodne pri zmene Zákonníka práce očakávalo. Minister práce Ján Richter (Smer-SD) totiž pripúšťa ústupky v prípade opätovného zavedenia súbehu výpovednej doby a odstupného. V praxi by tak roční zamestnanci nemuseli mať nárok na jednomesačné odstupné. Dnes s tým návrh zákonníka pritom počíta. „Tu si viem predstaviť kompromis,“ konštatoval pre HN Richter.

Minister práce tak reaguje na negatívne ohlasy zamestnávateľov, ale aj jeho kolegu z vlády ministra hospodárstva Tomáša Malatinského. Práve toto opatrenie totiž považujú za najväčší problém vynoveného zákonníka.

Odbory: Niečo za niečo
Zamestnávatelia kompromisné riešenie vítajú. „Každý ústupok smerujúci k eliminácii súbehu, a tým aj nákladov na pracovné miesta, privítame,“ reagoval výkonný riaditeľ Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Branislav Masár.

Podľa predsedu Odborového zväzu KOVO Emila Machynu by pritom takúto úpravu dokázali akceptovať aj odborári. Nie však zadarmo. Na oplátku by požadovali viacmesačné odstupné pre dlhoročných zamestnancov. Či rezort práce tejto požiadavke vyhovie, je zatiaľ nejasné.

Rokovania medzi vyjednávacím tímom ministerstva a oboma sociálnymi partnermi o možných kompromisoch totiž naďalej prebiehajú. Odborníci rezortu sa zatiaľ dokázali so zamestnávateľmi dohodnúť na pár opatreniach. Napríklad na náhrade pri neplatnom skončení pracovného pomeru, kde zamestnávatelia navrhujú ponechať pôvodný stav. „Zásadne rozdielny pohľad, a tým aj rozpor však ostáva pri kľúčových otázkach, ako je termín účinnosti novely, nastavenie pracovného pomeru na dobu určitú alebo v otázke súbehu poskytovania odstupného a výpovednej lehoty,“ zhodnotil doterajšie rokovania Masár.

Spor dvoch ministrov
Ministra Richtera okrem toho čaká na budúci týždeň aj samostatné rokovanie s ministrom Malatinským. Tomu prekážajú najmä opatrenia, ktoré obmedzujú flexibilitu v zamestnávaní, ale aj účinnosť zákona. Tá by totiž mala zostať na 1. januári 2013. „Toto je rozhodnuté, je tu politické rozhodnutie, že budeme akceptovať pôvodne navrhovaný termín,“ povedal Richter. V takom prípade treba podľa Malatinského pracovať na tom, aby boli minimálne negatívne dosahy na podnikateľské prostredie. 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 03:53