StoryEditor

Najmenej za plyn dáte RWE

Rozdiely v cenách plynu pre rodiny sú relatívne veľké. Modelové príklady domácností, ktoré sme si určili, ukázali, že rozdiel medzi jednotlivými dodávateľmi sa pohybuje v rozmedzí od osem do 147 eur za rok.

Podľa prepočtov spoločností vychádza, že najlacnejšie vám plyn dodá spoločnosť RWE Gas Slovensko, ktorý do tohto segmentu vstúpil iba na jar tohto roka. Naopak, najviac zaplatíte u nášho najväčšieho dodávateľa SPP.



Ceny sa zmenili. Výrazne
Trh s plynom sa tento rok veľmi zmenil, ceny sa menili dvakrát. Naposledy v júli tohto roka Úrad pre reguláciu sieťových odvetví povolil zvýšenie cien plynu pre domácnosti v priemere takmer o sedem percent.

HN robili prieskum o cenách plynu naposledy v máji tohto roka, vtedy sme použili rovnaké príklady domácností ako dnes. Z porovnania vychádza, že ceny sa za tie štyri mesiace dosť zmenili. Pričom najvýraznejší rozdiel bol pri domácnosti, ktorá využíva plyn na všetko, teda na varenie, ohrev vody aj kúrenie. Napríklad pri ČEZ-e sa ročný účet za plyn zvýšil o 65 eur, v SPP o 71 eur. Pri ostatných dvoch modelových domácnostiach sa rozdiel medzi cenami pohyboval od troch do tridsiatich eur za rok. RWE nám poslalo rovnaký cenník ako v máji tohto roka.

Na začiatku tohto roka začali dodávať plyn pre slovenské rodiny viacerí noví hráči, dovtedy u nás pôsobil iba Slovenský plynárenský priemysel. Nižšie ceny alternatívnych dodávateľov sa tak dajú vysvetliť aj tým, že mali ľahšie podmienky a väčšie možnosti podliezať jeho ceny.

Výška zľavy môže byť nižšia
Jedným z najdôležitejších faktorov vo výške zľavy, ktorú môžeme od obchodníka získať, je buď kombinovaný odber plynu spolu s elektrinou, no rovnako aj výška spotreby. Ak teda viete, že veľa miniete, uzavrite zmluvu na viac rokov, a tým pádom získate aj vyššiu zľavu. RWE vám ponúka zľavu vo výške 12 percent, ČEZ 10 percent, avšak bez ohľadu na spotrebu. Že ceny môžu byť aj nižšie, nám možno ukáže aj firma Energie2, ktorá začne domácnostiam ponúkať plyn už od 1. októbra. „Oproti dominantným dodávateľom máme nižšie ceny o 10 až 14 percent, v závislosti od zvolenej sadzby,“ hovorí riaditeľ Energie2 Dávid Vlnka. Okrem toho ponúkajú aj dvojpercentnú zľavu za uzatvorenie cez internet. Treba si však dávať pozor, výška zľavy nemusí byť presne v takýchto percentách, pretože sa spravidla týka iba ceny komodity. Konečná výška zľavy môže byť potom nižšia, ako sa na prvý pohľad zdá. Z nášho príkladu pre rodinu s najväčším odberom napríklad vychádza, že ceny ČEZ-u sú v skutočnosti nižšie o sedem percent.

SPP ako dominantný hráč na našom trhu chce zostať pre zákazníkov atraktívny a tiež ponúka zľavy. „Domácnosti môžu získať zľavu do 35 percent na kúpu nového kondenzačného kotla,“ prízvukuje Ondrej Šebesta z SPP.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 06:20