StoryEditor

Papierovačky s daňovým priznaním na DPH sa skončia

20.01.2013, 23:00
Boj proti daňovým únikom. Ministerstvo financií chystá kroky, ktoré umožnia Finančnej správe robiť daňové priznania za podnikateľov.

Mesačné a štvrťročné papierovačky firiem s podávaním daňových priznaní na DPH by sa mali skončiť. Sľubuje to aspoň ministerstvo financií Petra Kažimíra (Smer-SD). V priebehu budúceho roka chce pripraviť prvé kroky, ktoré by mali poslať túto záťaž pre biznis do zabudnutia. „Dáva to dobrý predpoklad na to, aby finančná správa v ďalších rokoch mohla odbremeniť platiteľov DPH tak, že v budúcnosti už nebudú musieť podávať daňové priznania k DPH, ale Finančná správa to spraví za nich,“ povedal Kažimírov poradca Radko Kuruc. Kedy presne by priznania mohli skončiť, zatiaľ nie je jasné. 

Najskôr sa záťaž zvýši 
Presnejší dátum je pri nových povinnostiach pre biznis, ktoré, naopak, jeho záťaž zvyšujú. Už v priebehu budúceho roka totiž budú musieť podnikatelia, ktorí platia DPH, posielať daňovákom zoznam faktúr, tak na vstupe, ako aj na výstupe. Teda aj faktúry, ktoré firma dostane, aj tie, ktoré sama vystaví.  

Vďaka tomu bude mať Finančná správa dosť údajov, aby mohla za firmy v budúcnosti robiť daňové priznania, okrem toho však chce takto aj okresať daňové úniky práve na DPH. „Je dobré, že sa snažia riešiť úniky. Či to však reálne niečo prinesie, k tomu som skeptický,“ konštatuje konateľ nitrianskej firmy BMC, ktorá sa zameriava na distribúciu áut, Ľubomír Režný. 

Ako upozorňuje šéf Podnikateľskej aliancie Slovenska Róbert Kičina, reálne to bude znamenať pre firmy najskôr viac povinností. „Vzhľadom na to, že Slovensko je krajinou s druhým najhorším výberom daní, zrejme reálne potrebujeme podrobnejší prehľad o pohybe tovarov a služieb.“ 

Ak by pritom štát reálne splnil aj svoj sľub presunúť podávanie daňových priznaní na Finančnú správu, budúcoročnú zvýšenú záťaž by to vykompenzovalo. 

Radšej papierovačky ako vyššie dane 
Podľa riaditeľa INEKO Petra Goliaša by bolo dobré, aby oba systémy zaviedol štát spoločne. Teda aj elektronický výkaz, aj odbremenenie firiem od daňových priznaní. „Takýto krok by bol navyše zárukou, že štát dokáže nahlásené faktúry spracúvať a znížiť tak daňové úniky.“ 

Práve daňové úniky na DPH sú pritom skutočne Achillovou pätou Slovenska. Podľa analýzy Inštitútu finančnej politiky napríklad v roku 2010 by mala štátna kasa teoreticky nárok z DPH na vyše 6,5 miliardy eur. Reálne však v nej skončilo necelých 4,2 miliardy eur. Hoci nie všetky peniaze, ktoré do štátnej pokladnice nenatiekli, museli byť len úmyselnými daňovými únikmi, časť z nich určite áno. 

Do akej miery nové opatrenia pomôžu, bude závisieť podľa analytika NextFinance Jiřího Cihlářa od nastavenia parametrov nového systému. Ak by sa však Kažimírovi aspoň časť únikov podarilo zadržať, mohla by byť v budúcnosti konsolidácia oveľa mäkšia, prípadne by nebola potrebná vôbec.  

A práve pri výbere menej únikov alebo vyššie dane majú firmy jasno.

„Vzhľadom na to, koľko štátu chýba a pokiaľ tieto peniaze unikajú, určite je efektívnejší výber daní prvoradý pred ďalším hýbaním daňovými sadzbami,“ dodal Režný.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:07