StoryEditor

Podielové fondy sa vrátili k rastu

19.02.2013, 23:00

Slovákom sa opäť zapáčilo sporiť si v podielových fondoch. Podľa najnovších štatistík Slovenskej asociácie správcovských spoločností totiž objem majetku v otvorených podielových fondoch vlani vzrástol na 4,37 miliardy eur, čo je medziročný nárast o viac ako štrnásť percent. "Rok 2012 bol zaujímavým rokom rastu, kým v rokoch 2007 a 2008 sme zaznamenali výrazný prepad. V minulom roku sme sa však odrazili od dvojitého minima," skonštatoval výkonný riaditeľ asociácie Ivan Znášik.

Riskujeme menej
Spomedzi fondov bol medzi Slovákmi najväčší záujem o špeciálne fondy cenných papierov či ostatné špeciálne fondy. Atraktívne boli aj fondy nehnuteľností či dlhopisové fondy. Naopak, správcovské spoločnosti zaznamenali redemácie (výbery, pozn. red.) pri akciových, zmiešaných, ale aj fondoch krátkodobých investícií.
Ako priblížil Znášik, stále tak patríme skôr medzi konzervatívnejších investorov a snažíme sa riskovať menej. V minulom roku sa však darilo rásť aj špeciálnym fondom. Na porovnanie, kým v roku 2011 predstavovali kladné čisté predaje 313 miliónov eur, v minulom roku vzrástli až na 791 miliónov eur. V týchto fondoch sa tak nachádza približne štvrtina peňazí sporiteľov.

Fondy zožali úspech
Záujem investorov o domáce podielové fondy sa tak prejavil aj v oceneniach TOP fond za rok 2012, ktoré každoročne vyhlasuje vydavateľstvo Ecopress spolu so Slovenskou správcovskou spoločnosťou. Za minulý rok fondom kraľuje najmä Tatra Asset Managment, ktorý získal až päť ocenení. Víťazstvo si však na rozdiel od roku 2011 podelili najmä správcovské spoločnosti bánk. Okrem Tatra Asset Managmentu totiž na prvom mieste v kategórii dlhopisových fondov skončil Sporo Eurový dlhopisový fond a v kategórii peňažné fondy a fondy krátkodobých investícií na prvom mieste bodoval VÚB AM -- Privátny eurový fond.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 19:48