StoryEditor

Domica Resort končí v konkurze

08.08.2012, 00:00

Turistický magnet, ktorý mal hornému Gemeru pritiahnuť tisícky turistov, rozprávkový park Domica Resort mieri do konkurzu. Rezort spoločnosti Domica Komplex dopláca na dlhy aj zlé načasovanie. O jeho budúcnosti teraz rozhodnú súdy. Zúčastnení však neveria, že projekt môže dopadnúť dobre. "Už teraz komplex vyzerá zle a potrebuje veľké investície. Zamietnutím reštrukturalizačného plánu je všetko stratené," povedal pre HN Tomasz Żegliński, konateľ poradenskej spoločnosti DRS, ktorá zastupovala nového investora.

Miliónové plány
Projekt rozprávkového parku, ktorý kombinoval ubytovaciu, zábavnú aj wellness funkciu, prichádzal na Gemer s veľkou pompou. Americká finančná skupina Stone Investments mala prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti neďaleko Rožňavy vybudovať park za takmer šesť miliónov eur. Aj keď sa pôvodné plány postupne odsúvali a priebeh výstavby meškal, projekt nezostal len na papieri. Koncom roka 2008 otvoril neďaleko Rožňavy brány Domica Resort.

Projekt v jednej z najchudobnejších častí Slovenska podporil aj štát. Firma Domica Komplex získala nenávratný finančný príspevok z eurofondov vo výške 661-tisíc eur. Ten však nakoniec nečerpala, keďže dlhovala tak Sociálnej poisťovni, ako aj zdravotným poisťovniam. "Všetky podlžnosti budú vysporiadané. Podpísali sme zmluvu na 1,2 milióna eur s novým slovenským investorom, ktorý to vyplatí," hovoril HN v apríli 2010 konateľ Domica Komplex Adrián Klincko. Nestalo sa tak.

Dlhy za dlhmi
To už komplex po necelých dvoch rokoch zatvoril svoje brány. Na verejnosť prenikli informácie, že medzi veriteľmi nie sú len poisťovne, ale aj zamestnanci či dodávateľské a stavebné firmy. Spoločnosť sa snažila vyriešiť problémy pod dohľadom súdu a vstúpila do reštrukturalizácie. Jej plán však v týchto dňoch stroskotal. Adrián Klincko nechcel pre HN rozoberať dôvody jej stroskotania a odkázal nás na poradenskú spoločnosť DRS, ktorá mala zastupovať nového investora.

"Reštrukturalizácia prebehla v poriadku. Veritelia reštrukturalizačný plán schválili okrem banky, ktorá s navrhovanou sumou uspokojenia nesúhlasila," informoval HN Tomasz Żegliński. Podľa jeho slov tak OTP Faktoring zabránil tomu, aby nový investor otvoril stredisko už v septembri tohto roka. HN kontaktovali aj uvedenú banku, na naše otázky však neodpovedala.

V hre aj Rusko?
Koho DRA zastupovala, Żegliński nechcel prezradiť. Už pred dvoma rokmi však rezort zachraňoval aj exminister hospodárstva a bývalý riaditeľ TV Markíza Pavol Rusko. "Poskytli sme len konateľovi pôžičku na úhradu dlhov. Máme o to záujem, páči sa nám to, ale zatiaľ sme nič nekúpili," povedal v apríli 2010 pre HN Rusko. Dnes však hovorí o tom, že vec je uzavretá. "Spolu s partnermi z Česka sme mali záujem, ale po preštudovaní podkladov sme od toho odstúpili," vysvetľuje Rusko a dodáva, že hlavným problémom bola infraštruktúra. "Turistický ruch v lokalite, kam sa máte problém dostať, je problém," konštatoval.

O budúcnosti rezortu tak rozhodnú najbližšie mesiace. "Reštrukturalizácia bola posledná šanca. Je to zlé pre celý región," zhodnotil ďalšie vyhliadky Żegliński.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:03