StoryEditor

Anketa: Ako hodnotíte zmeny, ktoré v budúcom roku čakajú živnostníkov?

22.06.2012, 00:00

Tomáš Púchly, analytik Nadácie F. A. Hayeka
Celkovo bude mať tento balíček na živnostníkov negatívne dosahy. Dá sa očakávať napríklad optimalizácia príjmov. Pre živnostníkov je napríklad najlepšie, ak si môžu uplatňovať paušálne výdavky bez obmedzení. V praxi je však najdôležitejšie, koľko mu štát zoberie. Treba však prirodzene aj jednoduchší systém, lebo čím je jednoduchší, tým má menej nákladov na administratívne úkony aj štát.

Peter Goliaš, riaditeľ inštitútu INEKO
Problém vidím v tom, že reforma nerieši vysoké odvodové zaťaženie zamestnancov, najmä tých s nižšími príjmami. Filozofia vyrovnávania odvodových rozdielov medzi zamestnancami a živnostníkmi je však podľa mňa správna aj preto, aby sa zamestnancom neoplatilo prechádzať na umelé živnosti. Odvodové zaťaženie zamestnancov by však malo byť nižšie. Vzniká tu totiž riziko, že živnostníci začnú viesť fiktívne účtovníctvo, alebo prejdú do čiernej ekonomiky.

Vladimír Baláž, ekonóm Slovenskej akadémie vied
Čo sa týka zvyšovania minimálnych odvodov, tak to akceptujem. Niektorí živnostníci si totiž do dôchodku nenasporili ani na životné minimum. Tie základy sa im síce zdvihnú pomerne vysoko, ale na fiškálnej konsolidácii sa musia podieľať všetci, zamestnanci aj živnostníci. Negatívne však už vnímam obmedzenie paušálnych výdavkov. Napríklad duševne pracujúci živnostníci totiž nemajú možnosť uplatniť si reálne materiálne náklady. Pri takýchto relatívne nízkych paušáloch budú živnostníci aj nútení viesť účtovníctvo. To je administratívna záťaž a ďalší náklad.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 12:28