StoryEditor

Zistenie HN: Daniari majú prvý účet za chaos

15.03.2012, 23:00
Štátu začínajú na stole pristávať prvé účty za chaos na daňových úradoch.

Úroky za februárové preplatky DPH, ktoré daniari aj pre nefunkčný informačný systém neposlali domácim firmám a ľuďom načas, dosiahli zhruba 30-tisíc eur. Pre HN to potvrdil štátny tajomník rezortu financií Vladimír Tvaroška. „Nie sú to malé sumy, ale takisto nejde o sumy, ktoré by narušili rozpočet.“

Škody môžu narásť
Tvaroška už avizuje, že pri preplatkoch štát mešká tiež pri zahraničných firmách, ktoré žiadajú vrátiť DPH na Slovensku. „Aj na zahraničné subjekty určite budú nejaké sankčné úroky.“

Ďalšie škody môžu vznikať i pri nesprávne vyplatených preplatkoch z DPH a iných daní, či pri daňových únikoch. Varoval pred tým už aj Najvyšší kontrolný úrad. Daniari totiž musia pracovať ručne a počítať na kalkulačkách. „Nedá sa vylúčiť, že škody presiahnu aj milión eur. Ale teraz sa to ťažko odhaduje,“ poznamenal šéf Inštitútu hospodárskej politiky František Palko.

V hre je iný systém
Vedenie daniarov teraz zvažuje, že informačný systém KONS nahradí systémom od firmy Novitech. Ten mal byť dodaný pôvodne a firma o ňom tvrdí, že ho vie nasadiť do desiatich dní. Už odvolaný Miroslav Mikulčík, ktorý tiež pripravoval zmenu systémov u daniarov, mal Novitech odmietnuť a presadzovať dosiaľ nefunkčný KONS.

Na prácach, ktoré súviseli s výmenou informačného systému, u daniarov pritom zarábali aj firmy, ktoré majú podľa internetového obchodného registra väzby na Mikulčíka.

Včera sa za chaos u daniarov ospravedlnil aj minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS). „Čím viac tú situáciu do detailov poznám, tým silnejšie sklamanie a rozčarovanie musím vysloviť z toho, ako moji niektorí najbližší spolupracovníci podcenili a nezvládli túto úlohu,“ povedal. Dodal, že išlo o bývalého štátneho tajomníka Branislava Ďurajku, bývalého šéfa daniarov Igora Krnáča a už spomínaného Mikulčíka. Mikloša zarazilo aj to, že o hrozbách ho nikto neinformoval.

Krnáč má už dlhšiu dobu vypnutý telefón. Mikulčík odmieta, že by pre problémy nastal u daniarov kolaps. „Urobilo sa veľa vecí, možno sa niektoré veci podcenili. Nezbavujem sa svojej zodpovednosti. Niektoré veci som mohol ovplyvniť, niektoré nie,“ reagoval pre HN. Ako dodal, podstatné je, že sa aj naďalej môže pokračovať v projekte Unitas, ktorý má priniesť zjednotenie výberu daní, odvodov a ciel.

Ďurajka v reakcii pre médiá uviedol, že hlavnú zodpovednosť za stav finančnej správy nesú hlavne minister financií a bývalí šéfovia Daňového riaditeľstva – teda Mikulčík a Krnáč. „Osobnú zodpovednosť preto necítim,“ podotkol.

Terajšia šéfka daniarov Mária Machová po zisteniach kontrolórov pritom nedávno podala pre problémy so systémom trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Právnici však pripomínajú, že ak by mal niekto zaplatiť prípadné škody, ktoré sú napríklad na 30-tisícových úrokoch z meškajúcich preplatkov DPH vo februári, musel by mu byť dokázaný úmysel. „Bude veľmi ťažké nájsť osobu, ktorá nesie zodpovednosť za tento stav. Myslím si, že škody bude nakoniec hradiť štát,“ povedal Viliam Karas z právnej kancelárie Maple & Fish.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 12:36