StoryEditor

Šéf europarlamentu podráždil Sulíka s Frešom

18.09.2012, 14:25
Autor:
TASR, pebTASR, peb
Martin Schulz rečnil v parlamente. Na jeho slová tvrdo reagoval Frešo so Sulíkom.

Spoločná európska mena euro prináša pre Slovensko nesporné výhody. "V tejto krajine je 85 % hrubého domáceho produktu pôvodom z exportu, práve preto je jasné, aké výhody pre ňu prináša spoločná mena," zdôraznil dnes pred zástupcami občanov v NRSR predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz.

Európania sa tak musia v súčasnom období viac ako predtým naučiť žiť a konať spolu. "Hlásenie sa k spoločnej mene je dôležité. Európa je osudovo prepojenou a solidárnou spoločnosťou," upozornil s tým, že iný prístup či priamo vystúpenie člena z eurozóny by malo fatálne dôsledky. Príkladom je napríklad neochota investorov vstupovať na trh s neistou existenciou meny.

Schulzova solidarita
Zároveň prejavil veľkú vďaku za slovenskú solidaritu. Tú ocenil najmä z dôvodu, že Slováci pomáhajú ľuďom v iných krajinách únie aj napriek svojim nižším dôchodkom či platom. "Vy ste solidárni s Európou a Európa je solidárna s vami," podotkol Schulz. Prisľúbil tak pomoc Slovákom a snahu bojovať za garanciu eurofondových prostriedkov, podporiť vstup investorov a pomoc pri zamestnávaní mladých ľudí.

Šéf europarlamentu upriamil pozornosť poslancov aj na ďalšie výhody spoločného európskeho zoskupenia. "Európska integrácia nám poskytla najdlhšie obdobie mieru a blahobytu na našom kontinente. V tejto krajine je veľmi veľa občanov, ktorí zažili komunistické Československo, potom sa stali slobodnými občanmi, oduševnene bojovali za slobodou a nakoniec rozdelili ČSR," uviedol.

Dodal, že suverénne Slovensko sa neskôr stalo členom Európskej únie a eurozóny, čo si vyžadovalo aj transfer len nedávno získanej suverenity. "Mám tak pochopenie pre Slovensko aj iné krajiny, ktoré majú pocit, že sú v súčasnosti pod tlakom," uviedol a pripomenul úlohu politikov v tomto procese, ktorí by sa mali vcítiť do kože občanov, počúvať ich obavy a neodbiť ich iba s označím za euroskeptikov.

Opozícia kritizovala
Na Schulzove vyjadrenia zareagovali tvrdo opoziční politici. Šéf SDKÚ-DS vyčíta Schulzovi vyjadrenie, že 17 národných vlád je akousi prekážkou hospodárskeho rozvoja. "Náš názor je jasný, len čo sa vzdáme daňovej, odvodovej politiky, tvorby podnikateľského prostredia, vlastných zákonov, ktoré umožňujú ľudí zamestnávať, ľuďom zarábať, v tom momente budeme neslobodní a budeme odkázaní na milodary z Bruselu," varoval Frešo.

Sulík ocenil, že Schulz vystúpil v pléne, obsah jeho prejavu sa ale šéfovi liberálov nepozdával. "Predstavy o budúcej EÚ, o tom, ako vznikne akýsi superštát, kde sa bude všetko kontrolovať a riadiť z Bruselu, nám naháňajú husiu kožu. Pán Schulz nám hovoril o nebezpečných myšlienkach, ktoré boli zabalené do pekných slov," zhodnotil Sulík, ktorý Schulzovi vyčítal vyjadrenia o solidarite.

Premiér Robert Fico naopak zdôraznil dôležitosť európskych peňazí pre slovenskú ekonomiku. "Jasne som formuloval stanovisko vlády SR, že pokiaľ dôjde k nejakým škrtom v európskom rozpočte, tak musia byť na úkor všetkých politík EÚ, nie iba na úkor súdržnosti a odstraňovania regionálnych rozdielov. Pre nás sú eurofondy životne dôležité."

Richard Sulík sa v minulosti s Martinom Schulzom pochytil v nemeckej diskusnej relácii

https://www.youtube.com/embed/4npnNYZNCJk


01 - Modified: 2004-09-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Každý si nájde svoje 02 - Modified: 2004-09-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pružnosť trhu práce -- návrat o dve storočia? 03 - Modified: 2004-09-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: (Ne)zodpovednosť zodpovedných
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:21