StoryEditor

Slovensko nemôže fungovať bez jadra, tvrdí Miškov

07.08.2011, 14:30
Autor:
TASRTASR
Naša krajina nie je podľa ministra hospodárstva Juraja Miškova schopná fungovať bez jadra.

Jadrová energetika je podľa slov šéfa Ministerstva hospodárstva (MH) SR Juraja Miškova (SaS) "jednou z mála vecí, kde sa náš pohľad zhoduje aj s pohľadom súčasnej opozície".

"Sme presvedčení, že Slovensko v situácii, ako má postavený energetický mix, jednoducho bez jadra nie je schopné fungovať," uviedol v rozhovore pre TASR Miškov.

"U nás tvorí elektrina vyrábaná z jadra 53 % a po dokončení tretieho a štvrtého bloku v Mochovciach to bude cez 60 %. Momentálne sme, čo sa týka elektrickej energie, málo deficitní, musíme časť elektriny dovážať, po dokončení tretieho a štvrtého bloku budeme málo prebytkoví. To sú zatiaľ odhady," konštatoval.

Na druhej strane otázka podľa neho znie aj tak, či bude dostatok elektrickej energie v Európe ako takej, vzhľadom na plánované zatváranie jadrových elektrární v Nemecku. Existujú vôbec nejaké analýzy, či Nemci prepočítali, čo zatváranie urobí s cenami elektrickej energie, keď tých 8 jadrových elektrární odstavia?

"To sú momenty, nad ktorými sa treba zamýšľať, vzhľadom na to, že sa predpokladá vyšší dopyt po elektrickej energii. Nemyslím, že by náš prebytok mal byť problémom, pretože vyzerá, že ho budeme mať kam predať," dodal Miškov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 05:22