StoryEditor

Elektronické zdravie dostalo zelenú

27.07.2011, 00:00

Miliónový projekt eHealth, teda elektronické zdravotníctvo, pokračuje. Konzorcium dodávateľov zložené zo spoločností NESS a LYNX totiž akceptovalo podmienky rezortu zdravotníctva a financií a prvú fázu projektu pozmenili podľa predstáv štátu.

„Ministerstvá predbežne odsúhlasili pokračovanie projektu, pričom finálne pozitívne stanovisko bude doručené, keď sa tieto zmeny formálne pretavia do dodatku k predmetnej zmluve o dielo,“ informovala hovorkyňa rezortu Katarína Zollerová.

Projekt eHealth má napríklad umožniť elektronické predpisovanie liekov či vytvorenie národného zdravotného portálu.
Dodatok k zmluve ešte musí odklepnúť niekoľko úradov, napríklad Úrad vlády. Podpisu zmluvného dodatku sa potom dodávatelia nebudú brániť. „Ak sa nič nepredvídateľné nestane, chceme pokračovať v zmysle záverov prípravnej fázy programu eHealth,“ povedal šéf spoločnosti LYNX Michal Danilák.

Štát dodávateľov dotlačil k tomu, aby sa rozbeh projektu neskončil jeho otestovaním. „Hlavná zmena je v tom, že projekt pôjde do reálnej prevádzky, “ hovorí Peter Kažík, generálny riaditeľ Sekcie informatiky rezortu zdravotníctva. Preto v prvej fáze pribudlo niekoľko funkcií. Prvá časť projektu, ktorá má byť hotová do roku 2012, bude stáť 40 miliónov eur. Kontrakt v takejto výške bol podpísaný ešte za bývalej vlády. Vyše 75 percent z nákladov bude hradených z eurofondov.

Nové vedenie ministerstva však dosiahlo úsporu pri celkových výdavkoch na eHealth. Tie majú klesnúť z plánovaných 250 na 130 miliónov eur.

Podľa niektorých expertov však nie všetky eHealth služby sú aj potrebné. Takou je napríklad objednávanie sa k lekárovi cez internet. „Načo budovať masívnu infraštruktúru, ktorá umožní to, čo excelovská tabuľka alebo kalendár,“ pýta sa zdroj HN z prostredia zdravotníctva, ktorý nechcel byť menovaný.

Podľa Tomáša Szalaya z Health Policy Institute túto službu môže riešiť trh. „Buď cez zdravotné poisťovne, alebo lekárov. Myslím si, že pacienti takúto službu chcú.“ Voči eHealthu je skeptický. Podľa neho by mal hlavne priniesť služby, ktoré budú potrebné. Inak ostane systém zahltený nepotrebnými dátami, tvrdí.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 16:12