StoryEditor

Nezamestnanosť láme rekordy

21.01.2013, 23:00

Slovensko začína cítiť dosahy spomaľovania hospodárskeho rastu, ale aj legislatívnych zmien. Nezamestnanosť sa dostala na rekordné úrovne. Mnohí odborníci, ale aj opozícia, tvrdia, že za výrazný nárast počtu ľudí bez práce môžu zmeny v Zákonníku práce. Firmy totiž podľa nich využili poslednú možnosť prepúšťať lacnejšie – pred tým, ako vstúpila do platnosti novela Zákonníka práce a znovuzavedenie súbehu výpovednej lehoty a odstupného. Ekonómovia spomínajú aj fakt, že prepúšťanie spôsobili daňovo-odvodová reforma a hospodársky útlm v Európe.

Prepúšťajú pomenej
Zväčšujúci sa počet evidovaných na úrade práce býva zväčša typický pre prvý kvartál nového roku. Dôvodom je sezónnosť prác či koniec zmlúv na dobu určitú. „Zmeny v Zákonníku práce presunuli časť prepúšťania. Podnikatelia sa akoby predzásobili,“ tvrdí Michal Páleník z Inštitútu zamestnanosti. Podľa hovorca rezortu práce Michala Stušku rozhodnutie prepustiť ľudí o niekoľko mesiacov skôr urobia len firmy, ktoré sa pre hospodársku krízu a s ňou súvisiaci nedostatok zákaziek dostali do problémov.
Prepúšťanie však neprebieha v takých objemoch, ako zamestnávatelia či opozícia avizovali. Počet hromadne prepustených totiž klesal. Viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov Luboš Sirota tvrdí, že na Slovensku máme veľa malých a stredných podnikov, ktoré často hromadné prepúšťanie nahlasovať nemusia. „Ak firma z dvadsiatich pracovníkov prepustí dvoch, nemusí to hlásiť na úrade práce.“ Exminister práce Jozef Mihál (SaS) poukazuje aj na administratívnu náročnosť, ktorej sa snažia firmy vyhnúť, a preto svoje stavy znižujú postupne.

Rast sa nekončí
Nezamestnanosť podľa odborníkov porastie aj v tomto roku, najviac v prvom kvartáli. Na to, či to bude rýchlo ako v decembri, alebo sa tempo spomalí, nemajú jednotný názor. Jedno je však isté, pod štrnásťpercentnú hranicu nezamestnanosť tak skoro nepadne. „Ekonomický rast je pomalý a nestačí na vytváranie nových pracovných miest,“ objasňuje analytička Poštovej banky Eva Sadovská.

V najbližšom čase by sa podľa analytikov ponuka pracovných miest meniť nemala. O stagnácii hovorí aj najväčší slovenský pracovný portál profesia.sk. Za minulý rok zverejnil viac ako stotisíc pracovných ponúk, čo je o 180 ponúk menej ako rok predtým. „Predikcia na prvé mesiace hovorí o pokračovaní prepadu ponúk. V prvom štvrťroku sa ich počet medziročne prepadne o štyri percentá,“ povedala generálna riaditeľka spoločnosti Profesia Ivana Molnárová.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 00:06