StoryEditor

Richter pridá úradníkom 50 eur mesačne

07.01.2013, 23:00
Úrady práce. Platy stúpnu 6 000 pracovníkom, ktorí sú v prvom kontakte s ľuďmi.

Zamestnanci úradov práce v „prvej línii“ zarobia viac. Minister práce Ján Richter (Smer-SD) im chce pridať 50 eur mesačne. Ako povedal pre Hospodárske noviny, vyššie mzdy by mali mať hlavne terénni pracovníci a ľudia v prvom kontakte. Hlava ministerstva chce nájsť peniaze vo vlastnom rezorte, a to škrtmi. „Hoci aj na úkor zamestnancov samotného ministerstva,“ vyhlásil Richter.

V prvom kontakte s ľuďmi pracuje zhruba 6 000 ľudí. Ich priemerný plat sa pohybuje medzi 450 až 500 eurami. Na lepšie mzdy pre týchto zamestnancov by ministerstvo minulo takmer päť miliónov eur ročne.

Netypickí úradníci
Minister svoje rozhodnutie zdôvodňuje tým, že počet týchto pracovníkov je poddimenzovaný. V náročných pracovných podmienkach ich chce preto motivovať.

Viac peňazí im praje aj ekonóm Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž. A to aj napriek tomu, že v súčasnosti sa všade hovorí o šetrení. „Je veľmi populárne povedať, že treba škrtať na úradníkoch. Myslím si však, že práve títo ľudia nie sú príkladom štátneho zamestnanca, ktorý sa priživuje na našich daniach,“ myslí si Baláž.

Podľa šéfa Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy Petra Goliaša je najdôležitejšie, že Richterov krok nezaťaží rozpočet. „Momentálne je hlavnou prioritou dodržanie deficitu na úrovni pod tri percentá výkonu ekonomiky,“ poznamenal.

Tarify sa zatiaľ nemenia
Všetky ministerstvá sa zaviazali, že celkové výdavky na mzdy znížia v tomto roku o päť percent. Nezvyšujú sa preto ani tabuľkové platy štátnych zamestnancov. Ministri však majú možnosť motivovať niektorých zamestnancov tak, že im pridajú na pohyblivej zložke.

Podľa Richtera je možné, že v strede roka sa situácia pre ľudí v štátnej správe zmení k lepšiemu. „V máji sa opätovne stretnú partneri a vrátia sa k možnosti zvýšenia tarifných platov. Ak bude priestor v rozpočte a hospodárska situácia umožní zvyšovanie platov, tak by mohli stúpnuť od 1. júla,“ dodal.

Odborári pritom požadujú zvýšenie platov o infláciu a jedno percento navyše. Richter tvrdí, že by bol rád, ak by sa im takýto nárast podaril vyrokovať.

Ďalší zatiaľ nezvyšujú
Podľa ministra práce využijú možnosť pridať svojim ľuďom aj ďalší ministri. Pre HN to však zatiaľ nepotvrdil ani jeden z nich. Financmajster Peter Kažimír (Smer-SD) však už vyhlásil, že zamestnanci môžu dostať viac, ak štát zlepší výber daní.

„To by zároveň mohlo zvýšiť zainteresovanosť všetkých zamestnancov štátu na tom, aby došlo k zmene atmosféry nezdravej tolerancie voči vyhýbaniu sa daňovo-odvodových povinností,“ uviedlo ministerstvo financií.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 06:28