StoryEditor

Anketa: Aké možnosti bude mať nová vláda v boji s nezamestnanosťou?

02.11.2011, 23:00

František Palko, Inštitút hospodárskej politiky
V prvom rade bude potrebné vytvárať predpoklady na zdravé makroekonomické prostredie. To znamená, ozdravenie verejných financií. A súčasne bude nutné spružniť trh práce cez aktívnu politiku zamestnanosti. Nemyslím len na Zákonník práce, to je minimum. Potrebné však budú aj také opatrenia, na základe ktorých by sa riešila napríklad regionálna nezamestnanosť. Napríklad, keď nedávno Peugeot v Trnave ponúkal pracovné miesta s platom 600 eur v čistom vrátane ubytovania, tak sa z prešovského regiónu, kde tá ponuka bola, neprihlásil ani jeden nezamestnaný. Pružnosť trhu práce je u nás katastrofálna.

Michal Páleník, Inštitút zamestnanosti
Jednoduché a lacné riešenie neexistuje. Všetky riešenia sú ťažké a drahé. Je potrebné naštartovať ekonomiku tak, aby sa naštartoval vznik reálnych pracovných miest v súkromnom sektore. Úrady práce by mali nezamestnaných pripraviť tak, aby boli pre zamestnávateľov zaujímaví -- preškoliť ich a presťahovať tam, kde sú firmy, ktoré ich potrebujú. Možnosti vlády sú však obmedzené, pretože slovenská ekonomika je malá a otvorená. Podpora by mala byť cielená a mala by udržať trhové podmienky.

Peter Goliaš, riaditeľ inštitútu INEKO
Vláda má účinné nástroje najmä na dlhodobý boj s nezamestnanosťou, medzi ktoré patrí zlepšovanie podnikateľského prostredia, napríklad program Singapur, ozdravovanie verejných financií, pokračovanie v reformách s dôrazom na vzdelávanie a boj proti korupcii. Krátkodobo môže pomôcť medzitrh práce, reforma dávok v hmotnej núdzi alebo pokles odvodov pre ľudí s nízkym príjmom. V budúcom roku budú zrejme dominantné externé vplyvy, a to najmä vývoj ekonomiky v Nemecku a vo zvyšku eurozóny.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 19:33