StoryEditor

Slováci budú chodiť do penzie neskôr

18.04.2012, 00:00
Minister práce pripustil, že čím dlhšie budeme žiť, tým viac budeme pracovať.

Väčšina Slovákov si s najväčšou pravdepodobnosťou na dôchodok počká. Aj keď to Smer-SD pred voľbami odmietal, teraz už otvorene hovorí o predĺžení penzijného veku. Ten sa má nadviazať na dĺžku života, podľa modelu – čím dlhšie budeme žiť, tým neskôr pôjdeme do dôchodku. Včera to pripustil minister práce Ján Richter (Smer-SD). „Budeme sa venovať nastaveniu dlhodobého systému. Pripadá do úvahy, že sa budeme zaoberať strednou dĺžkou dožitia.“

Zmena by mohla platiť najskôr od roku 2016, dotkla by sa teda všetkých Slovákov do 58 rokov.

Práca sa predĺži o 50 dní
Vo volebnom roku by sme tak do penzie odchádzali o 50 dní neskôr ako teraz, odhaduje Inštitút finančnej politiky ministerstva financií. No to je len začiatok, keďže vek dožitia sa na Slovensku z roka na rok zvyšuje. Okolo roku 2030, keď sa k penzijnému veku priblížia súčasní štyridsiatnici, by mali čakať dodatočné dva roky, teda až do veku 64 rokov.

Odborníci Richterov plán schvaľujú, je podľa nich nevyhnutný na záchranu našich verejných financií. Rozpočtová sekera sa totiž stále zväčšuje. Už dnes pritom dotujeme prvý pilier sumou okolo 700 miliónov eur ročne. „Predĺžením veku odchodu do dôchodku sa štát snaží znížiť svoje výdavky. Inými slovami, štát sa snaží uľaviť svojmu dôchodkovému systému,“ vysvetlil analytik Next Finance Martin Prokop.

Hrozí kolaps, varuje expert
Spomedzi všetkých krajín OECD na Slovensku odchádzame do penzie najskôr. Štát už pritom nemá na penzie kvôli klesajúcej pôrodnosti a zvyšujúcej sa dĺžke života. Tým pádom bude na jedného dôchodcu pracovať čoraz menej ľudí. „Ak by sme nič neurobili, hrozil by nám v horizonte najbližších desaťročí kolaps verejných financií,“ vysvetlil riaditeľ inštitútu INEKO Peter Goliaš.

Kým u nás v priemere odchádzajú do dôchodku občania mladší než 59-roční, napríklad v Rumunsku pracujú priemerne o 6 rokov dlhšie. Podľa riaditeľa inštitútu INEKO Petra Goliaša však na záchranu našich verejných financií len predĺženie dôchodkového veku stačiť nebude. „Je to dôležité opatrenie z hľadiska udržateľnosti dôchodkového systému, avšak nebude stačiť. Úspory treba dosiahnuť aj zmenou valorizácie dôchodkov a spomalením rastu novopriznávaných dôchodkov,“ dodal Goliaš.

Kaník: Konečne rozumný návrh
Návrh nadviazať dôchodkový vek na priemerné dožitie penzistov sa pozdáva aj opozičnému poslancovi Ľudovítovi Kaníkovi (SDKÚ-DS). S podobným návrhom totiž prišla aj bývalá vládna garnitúra. „Zdá sa, že záblesky zdravého rozumu sa predsa len objavujú. Pri krátkozrakej politike to považujem za to najrozumnejšie, čo som od tejto vlády počul,“ tvrdí Kaník. Ten zdôrazňuje, že v budúcnosti by dôchodkový vek nezávisel od rozhodnutia politikov, ale od toho, akého veku sa penzisti budú dožívať.

Problém pre dôchodcov
Budúcich dôchodcov to však môže zmiasť, upozorňuje analytik Next Finance Martin Prokop. „Pre štát to bude jednoduché, keď nebude môcť neustále premýšľať o tom, ako nastaviť vek odchodu do dôchodku. Na druhej stranu pre pracujúcich to bude relatívne zložité sa v novom systéme vyznať. Sami nebudú vedieť, v akom veku budú môcť odísť do dôchodku.“

01 - Modified: 2004-08-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Siaha naftárska kauza až k prominentom? 02 - Modified: 2004-08-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: No toto?!
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 14:19