StoryEditor

Firmy žiadajú nové pokuty pre investorov

18.07.2012, 00:00
Investori by za porušenie podmienok štátnej pomoci mali dostávať nové pokuty.

Navrhuje to Klub 500, ktorý združuje najväčších zamestnávateľov na Slovensku. Námety od firiem si vypýtal minister hospodárstva Tomáš Malatinský (nominant Smeru-SD), ktorý chce pravidlá poskytovania stimulov vylepšiť. Ďalšie združenie firiem, Republiková únia zamestnávateľov, by najradšej stimuly zrušila, lebo kazia súťaž na trhu. Uvedomujú si však, že kvôli štedrosti okolitých štátov to nejde. O nových pravidlách štátnej pomoci pre investorov by mal vládny kabinet rozhodovať na jeseň.

Pokuty progresívne
Gregor vysvetľuje, že pokuta by mala byť vo forme krátenia investičnej pomoci. Závisela by od dosiahnutého zisku. Ak firma prisľúbi profit napríklad 100 miliónov eur, no napokon zarobí len 20, aj štátna pomoc sa zníži na pätinu. Firme pritom už dnes môže štát stimul znížiť, ak napríklad nevytvorí sľúbený počet pracovných miest.

Ministerstvo hospodárstva chce v najbližších mesiacoch rozhodnúť, ktoré z podnetov firiem si osvojí. „V súčasnosti ministerstvo sumarizuje zozbierané pripomienky zainteresovaných subjektov,“ povedal hovorca ministerstva Stanislav Jurikovič.

Možným zmenám sa nebráni ani opozícia. Bývalý štátny tajomník ministerstva hospodárstva Martin Chren (SaS) však hovorí, že ak sa vláda rozhodne štátnu pomoc dať, tak by investorovi mala pomáhať, a nie hroziť sankciami.

Viacerí ašpiranti
Medzi poslednými firmami, ktorým Malatinský navrhol štátnu pomoc, sú dubnická Delta Electronics a nitrianska Muehlbauer Technologies. Na daňových úľavách by mohli získať spolu vyše 12 miliónov eur. O oboch prípadoch by mala rozhodovať ešte vláda. O stimul pritom žiada aj galantský Samsung a lučenecký Johnson Controls. O týchto dvoch požiadavkách zatiaľ rezort nerozhodol.

Zmien v zákone pritom môže byť oveľa viac. Najväčší zamestnávatelia napríklad navrhujú, aby sa stimuly poskytovali aj pre existujúce firmy. Presadzujú aj prísnejšiu kontrolu udržiavania pracovných miest. O zmenách už hovoril minister Malatinský pri nástupe do svojej funkcie. Ten sa chcel pozrieť najmä na vytváranie nových pracovných miest. V polovici mája vravel, že štátnu pomoc by nemuseli dostávať tie firmy, ktoré novú prácu vytvárajú len preliatím existujúcich pracovných miest.

Predsedom Klubu 500, ktorý predstavil zatiaľ najviac konkrétnych zmien, je šéf Železiarní Podbrezová Vladimír Soták. S ním hovoril premiér Robert Fico podľa svojich vyjadrení pre HN aj o nominácii Malatinského na post ministra.

Stimulov menej
Do debaty sa už zapája aj Podnikateľská aliancia Slovenska. Podľa jej výkonného riaditeľa Róberta Kičinu by sa mala výška štátnej pomoci postupne znižovať. Vlani totiž štát udelil štátnu pomoc desiatim projektom vo výške takmer 65 miliónov eur. „Aby stimuly dostávali len tie najlepšie a najprínosnejšie projekty. Dnes totiž na to neexistuje žiadna metodika,“ vraví Kičina.

O obmedzovaní stimulov hovoria aj Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení, Republiková únia zamestnávateľov aj niektorí ekonómovia. „Úlohou štátu je zlepšovať podnikateľské prostredie cez kvalitnú legislatívu a jej vymáhanie, atraktívne daňové podmienky, zdravé verejné financie či kvalitnú pracovnú silu a infraštruktúru,“ povedal šéf inštitútu Ineko Peter Goliaš. O nižších daniach a odvodoch hovorí aj analytik Inštitútu Iness Richard Ďurana.

Už pred voľbami
Vládny Smer zmeny v poskytovaní stimulov ohlasoval už pred marcovými predčasnými voľbami. Vtedy opozičný líder Robert Fico chcel v štátnej pomoci presadzovať domáce firmy pred zahraničnými. Minister Malatinský však v májovom rozhovore pre HN povedal, že takáto požiadavka nie je správna a musia mať rovnaký meter pre všetkých.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 16:05