StoryEditor

Firmy v správach menej taja

25.10.2011, 00:00

Slovenské spoločnosti postupne zvyšujú kvalitu svojich výročných správ a s ich progresom sú spokojní aj hodnotitelia projektu Najlepšia ročná správa. Ten organizuje inštitút INEKO v spolupráci s poradenskou spoločnosťou PwC, bankou HSBC a Fakultou managementu UK. Hospodárske noviny sú exkluzívnym partnerom súťaže. Do užšieho finále desiatich najlepších výročných správ za minulý rok postúpili napríklad Asseco, Slovak Telekom alebo Lesy SR. Najčastejšie sa v prvej desiatke objavujú firmy z finančníctva a prekvapivo aj verejnej správy.

Kvalita správ sa zlepšuje
„Spoločnosti viac informujú o faktoroch, ktoré formovali výsledky a stručne sa pokúšajú načrtnúť najbližšiu budúcnosť, víziu či stratégiu. Zlepšil sa aj prístup k analýze rizík,“ vraví Patrik Mozola, generálny riaditeľ HSBC Bank. Sklamali ich však spoločnosti, ktoré poňali správu ako marketingový materiál, ktorým predstavili svoje produkty. Tie síce boli graficky prepracované, hodnotiteľom však v nich chýbali finančné analýzy a informácie. „V mnohých spoločnostiach prípravu správy riadi marketingové oddelenie, čo je síce pochopiteľné, keďže ide o komunikáciu smerom k verejnosti, ale prihovárali by sme sa za silnejšiu spoluprácu s finančným oddelením a controllingom,“ dodáva Alexander Šrank, Partner PwC. Ďalšie rezervy majú spoločnosti pri dlhodobom hodnotení vývoja vybraných ukazovateľov, anglickej jazykovej mutácii, hodnotení trhového podielu a jeho vývoja a aj pri komentovaní vývoja sektora, v ktorom spoločnosť pôsobí.

Porovnanie so svetom
V aktuálnom ročníku pridali organizátori súťaže jednu novinku, ktorá umožní porovnanie výročných správ so svetom. Desať najlepších, ktoré vzišli z druhého kola hodnotenia, porovnajú s výročnou správou regionálneho alebo globálneho lídra v odvetví, v ktorom daná spoločnosť podniká. Táto novinka však zrejme pripravila organizátorom menšie vrásky. „Do tohto ročníka počet súťažiacich každoročne stúpal. V minulom ročníku sme mali prihlásených 45 firiem. V tomto roku ich je však menej. Zníženie počtu pripisujeme zmene spôsobu hodnotenia,“ približuje Rastislav Kováčik z INEKO. Podľa neho mohlo porovnávanie s regionálnym alebo globálnym lídrom niektoré firmy odradiť. „Veríme však, že v budúcnosti sa to zmení a firmy pochopia, že práve konfrontácia so svetom im môže pri príprave výročnej správy výrazne pomôcť,“ dodáva Kováčik.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 06:59