StoryEditor

Vláda má problém. Ľudí bez práce je stále viac

20.02.2013, 12:56
Autor:
peb, TASRpeb, TASR
Aktualizované | Za jeden mesiac pribudlo na úradoch práce takmer desaťtisíc ľudí.

Vláde Roberta Fica sa stále nedarí bojovať s nezamestnanosťou. Na úradoch práce pribudlo za mesiac takmer desaťtisíc ľudí. Miera nezamestnanosti vzrástla v januári 2013 na 14,80 percenta, ešte v decembri to bolo o 0,36 percenta menej. Naposledy bolo na Slovensku toľko nezamestnaných v máji 2004. Aktuálne údaje dnes zverejnilo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) SR.

Zákonník práce ako urýchľovač
Hlavným dôvodom zvyšujúcej sa nezamestnanosti je podľa šéfky agentúry Index Nosluš Dariny Mokráňovej stagnujúca ekonomika a zníženie počtu pracovníkov pri sezónnych prácach. Zhoršujúce sa podmienky na trhu práce ovplyvnil podľa jej slov aj Zákonník práce, ktorý platí od januára. Firmy mali totiž poslednú šancu zbaviť sa zamestnancov ešte podľa voľnejších pravidiel predchádzajúcej právnej normy.

Vplyv Zákonníka práce potvrdzuje aj analytik Inštitútu zamestnanosti Michal Páleník. "Jeho dôsledky sú podobné, ako keď vláda zvyšuje od nového roka spotrebnú daň na cigarety." Nezamestnanosť by preto podľa jeho slov v nasledujúcich mesiacoch nemala rásť tak výrazne.

Minister práce vidí za rastom nezamestnanosti len zlý stav ekonomiky, dopady Zákonníka práce odmieta. Odpoveďou na to, čo so stavom nezamestnanosti robiť, je podľa šéfa rezortu práce účinná politika zamestnanosti. "Stále je to podľa mojej mienky jediná možná obrana," dodal Richter. Veľa tak očakáva od materiálu, ktorý bude predložený v marci na rokovanie vlády. Má ísť o správu o politike rastu a o jednotlivých rozvojových programoch, ktoré súvisia s novými pracovnými miestami.

SDKÚ: Fico nás vrátil desať rokov dozadu
Opozičná strana SDKÚ-DS považuje zvyšujúcu sa nezamestnanosť za zodpovednosť Ficovej vlády. Šéf SDKÚ-DS Frešo za tým vidí zmeny v Zákonníku práce a zhoršovanie podmienok pre zamestnávateľov. "Smer-SD nás vrátil o desať rokov späť," dodal Frešo.

Ako povedal podpredseda opozičnej strany Ivan Štefanec, vláda zrušila rovnú daň a zvýšila daňové zaťaženie nad úroveň okolitých krajín ako Česká republika, Maďarsko či Poľsko. "Zvýšila odvody, poplatky. Zhoršila pracovné právo a predražila pracovné miesta tým, že chráni odborárskych funkcionárov na úkor zamestnancov," kritizoval Štefanec.
    
Ako dodal, politika zamestnanosti sa dá robiť aj inak a vyzval preto vládu, aby prijímala opatrenia, ktoré pomôžu trhu práce a rastu zamestnanosti.

V uplynulom mesiaci evidovali na úradoch práce celkovo 399 367 disponibilných uchádzačov o zamestnanie, pričom ich počet sa medzimesačne zvýšil o 9 256. Pri medziročnom porovnaní pribudlo na úradoch práce vyše 29 400 osôb. Spolu bolo na úradoch evidovaných 435 438 uchádzačov o zamestnanie, tento údaj však počíta aj s nepracujúcimi, ktorí nemôžu okamžite nastúpiť do zamestnania.

Miera nezamestnanosti v januári rástla na Slovensku v šiestich krajoch. Najvyššia bola zaznamenaná v Prešovskom kraji, kde dosiahla 20,92 percenta. Nad priemerom sa pohyboval tiež Banskobystrický (20,56 percenta) a Košický kraj (19,30 percenta). V prípade okresov dosiahli najvyššiu nezamestnanosť Rimavská Sobota (34,51 percenta) a Revúca (34,36 percenta). Naopak, najnižšiu nezamestnanosť, a to 4,51 percenta, evidovali v okrese Bratislava I.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 08:22