StoryEditor

Zisk chcú zdaniť dvakrát

12.03.2012, 23:00

Od budúceho roka môžu kvôli vládnym opatreniam klesnúť aj čisté príjmy vlastníkov firiem. Z dividend či podielov na zisku majú po novom platiť päťpercentné dane. Ide o súčasť balíka daňových opatrení, ktoré Smer-SD plánuje zaviesť od začiatku roka 2012. "Znevýhodní to Slovensko v oblasti investičnej aktivity," tvrdí šéf Podnikateľskej aliancie Slovenska Róbert Kičina. Na Slovensku by sa takéto opatrenie mohlo dotknúť takmer 150-tisíc obchodných spoločností či družstiev a do rozpočtu by mali poslať cez novú daň 20 miliónov eur.

Podľa Kičinu má však návrh vážne medzery. "Zaviedlo by sa tým dvojaké zdanenie," povedal. Štát totiž dostáva od firiem peniaze už zo zdanenia zisku. Uvalením dane znova na nejakú jeho časť tak dostane peniaze druhýkrát z toho istého.

Podľa analytika Slovenskej akadémie vied Vladimíra Baláža by sa však zdanením dividend vyrovnali deformácie trhu. "Len sa zrovnoprávni práca a kapitál. Ak ste zamestnanec, nikto sa vás nepýta, či chcete alebo nechcete platiť dane. Keď si však vyplatíte dividendy, dane platiť nemusíte," argumentuje. Oslobodenie dividend je podľa neho však štandardom vo väčšine krajín.

Podľa časti odborníkov by však bolo lepšie, ak by namiesto daní museli spoluvlastníci platiť z dividend zdravotné odvody, čím by sa štát vyhol aj dvojakému zdaneniu. "Niektorí podnikatelia sa vyplácaním dividend totiž vyhýbajú práve plateniu odvodov," konštatoval analytik Tatra banky Juraj Valachy. Tým argumentovala aj bývalá vláda, ktorá plánovala zaviesť zdravotné odvody z dividend ako súčasť odvodovo-daňovej reformy.

V praxi by bol efekt zavedenia odvodov pre podnikateľov rovnaký, ako pri zavedení dane -- nižší čistý príjem. Podľa riaditeľa Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy Petra Goliaša by sa však odstránili deformácie systému. "Rozdiel medzi odvodmi a daňami z dividend je v tom, že vytvárate neutrálny systém. Zamestnanci aj spolumajitelia platia rovnako dane aj odvody," doplnil Goliaš.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 12:13