StoryEditor

Šéf eurovalu: Kríza je do troch rokov za nami

15.12.2012, 23:00
Autor:
TASRTASR
Eurozóna podľa neho už splnila vyše polovicu potrebných úloh.

Dlhová kríza v eurozóne sa môže podľa odhadu šéfa Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS) Klausa Reglinga zvládnuť do troch rokov, lebo viac ako polovica úloh, ktoré nadiktovala, sa už zvládla. Agentúra DPA cituje Reglingovo hodnotenie situácie pre najnovšie vydanie spravodajského týždenníka Focus. "Dosiahol sa dobrý pokrok," pokračoval šéf eurovalu, "a bude trvať ešte dva-tri roky, potom sa dostanú všetky krajiny eurozóny s rozpočtovým deficitom pod 3 % ich hrubého domáceho produktu." Svoju konkurencieschopnosť zvyšujú aj tie krajiny, ktoré mali s ňou donedávna problémy.

Regling však vyjadril obavy z vnútropolitického vývoja v Taliansku. "Reformná politika premiéra Maria Montiho viedla k poklesu úrokov. A ten nie je zabezpečený navždy. Ak by došlo k politickej výmene, úspech sa môže rýchlo vypariť."

Už v piatok viceprezident ECB Vítor Constancio upozornil na to, že mimoriadne silné napätie na európskych finančných trhoch sa zmiernilo vďaka programu nákupu štátnych dlhopisov (OMT). Náklady na refinancovanie pre krajiny ako Španielsko alebo Taliansko výrazne klesli; viaceré banky znovu získali prístup na trh. Zlepšila sa aj situácia verejných rozpočtov. Pred rokom pokladala ECB ich situáciu za oveľa dramatickejšiu. Vtedy centrálna banka videla finančnú stabilitu eurozóny za najviac ohrozenú od pádu americkej veľkobanky Lehman Brothers, ku ktorému došlo v septembri 2008.

01 - Modified: 2005-05-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Postup banky pri nesplácaní úveru
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 00:49