StoryEditor

Mestá a obce kvôli šetreniu chystajú vyššie miestne dane

25.11.2012, 23:00

Samosprávy začínajú opatrne priznávať, že na šetrenie sa budú musieť poskladať aj ich obyvatelia. Po tom, čo zvyšovanie miestnych daní pripustili Košice, uvažuje o tom aj Prievidza a nevylučuje ich Moldava. Vo väčšine miest rozhodnú o nových poplatkoch miestne zastupiteľstvá v decembri. Samosprávy a kraje musia podľa dohody s vládou na budúci rok ušetriť vyše 200 miliónov eur. "Mestá a obce sú pod tlakom podobne ako centrálna vláda. Tlak na redukciu deficitu sa tak politicky presunul aj na nižšie zložky," konštatuje analytik ČSOB Marek Gábriš.

Hore, ale len mierne
Košice plánujú upraviť daň z nehnuteľností a za ubytovanie. Návrh na nové dane smeruje aj do zastupiteľstva v Prievidzi. "Mala by sa zvýšiť daň za rozkopávky," uviedol hovorca mesta Michal Ďureje. Ide o daň, ktorú platia najmä stavebné firmy za práce na verejnom priestranstve. Ďureje dodáva, že mesto šetrí už posledné dva roky. Najmä na mzdách zamestnancov mestského úradu, interných službách mesta, ale aj na prevádzke zimného štadióna či priemyselného parku.

Podľa Gábriša bude postup väčších miest vzorom aj pre menšie. Najčastejšie podľa odborníkov siahnu mestá po dani z nehnuteľností. "Zvyšovanie dane z nehnuteľností ako nastroj na ozdravenie verejných financií je spomedzi zvyšovania daní najmenej škodlivý krok, keďže najmenej spomaľuje ekonomický rast," komentuje riaditeľ Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy Peter Goliaš. Slovensko pritom podľa jeho slov patrí medzi vyspelé krajiny, ktoré najmenej využívajú túto miestnu daň.

Odstránia aj výnimky
Samosprávy majú viac možností, ako zvýšiť príjem do mestskej pokladnice. Žilina sľubuje, že sadzby nezvýši, no chce upraviť výnimky na poplatky za komunálny odpad. Podľa hovorcu Pavla Čorbu mesto plánuje škrty vo všetkých oblastiach tak, aby v budúcom roku Žilina dosiahla vyrovnané hospodárenie.

Výkonný podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Turčány pripomína, že štát aj v minulých rokoch kvôli konsolidácii počítal so zvýšením miestnych daní o päť percent, no nakoniec to bolo priemerne len okolo 2,5 percenta. "Očakávam, že inak to nebude ani na budúci rok."

Na minulotýždňovom rokovaní vlády si mestá a obce presadili ústupky. Od budúceho roka budú mať samosprávy jednoduchší prístup k čerpaniu eurofondov a vláda zrušila aj povinnosť platiť dane z prevodu pozemkov a nehnuteľností. Vládny Smer-SD pripravil aj približne päťdesiat opatrení, ktoré majú mestám a obciam pomôcť prekonať zlú finančnú situáciu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:23