StoryEditor

Ministri odmietli škrty pred voľbami

22.02.2012, 23:00

Škrtať sa pred voľbami už zrejme nebude. O úsporách, ktoré navrhol minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS), síce bude kabinet Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) rozhodovať budúci týždeň, nakoniec však môže padnúť do zabudnutia. Podľa niektorých ministrov, ale aj premiérky by totiž zloženie škrtov mala zvoliť až nová vláda. „Dala som do pozornosti aj úvahu na diskusiu, či má ešte tento kabinet o takýchto úsporných mechanizmoch rozhodovať, alebo nechá pripravený materiál na rozhodnutie nového kabinetu,“ povedala včera Radičová. Ozdravný balík mal zaplátať 140-miliónovú dieru, ktorá vznikla pre spomalenie ekonomického rastu Slovenska z pôvodne očakávaných 1,7 na 1,1 percenta.

Diera za 87 miliónov
Novej vláde však časť zo 140-miliónového balíka predsa len zostane. Prípadné rozhodnutie dosluhujúceho kabinetu odložiť škrty po marcových voľbách totiž neovplyvnia opatrenia ako úspory na stopnutí privatizácie či nižšie úroky štátneho dlhu. V praxi to znamená, že namiesto 140 miliónov eur bude musieť nová vláda nájsť 87 miliónov. Práve tie plánoval Mikloš vyzbierať cez škrty na ministerstvách.
Na ich vyzbieranie a nastavenie ozdravného procesu verejných financií na rok 2013 bude však mať nová vláda len niekoľko mesiacov. Podľa Radovana Ďuranu z Inštitútu spoločenských a ekonomických analýz INESS má Slovensko na rozbehnutie úspor len tento rok, keďže ich realizácia musí nastať už v budúcom roku.

Ministerstvá sa škrtom bránia
Vo väčšine rezortov sa napriek tomu návrh financmajstra nestretol s podporou. „Prípadnú úpravu rozpočtu by mala spraviť až nová vláda,“ povedal krátko po predstavení opatrení hovorca ministerstva dopravy Martin Krajčovič.

Podľa hlavného ekonóma UniCredit Bank Vladimíra Zlackého je pravdou, že nová vláda bude mať na prípravu opatrení viac času, čo jej umožní prijať aj cielenejšie opatrenia. „Nemyslím si však, že pôvodná myšlienka plošných škrtov bola zlá. Priestor na päťpercentné znižovanie výdavkov by na ministerstvách ešte mal byť,“ doplnil.

Niektoré rezorty však tvrdia, že v súčasnosti sú už na svojom minime. „Dnes je situácia taká, že v envirorezorte nie je momentálne priestor na viazanie akýchkoľvek výdavkov, keďže dlhodobo nie je možné zabezpečiť ani nevyhnutné výdavky,“ povedala hovorkyňa ministerstva životného prostredia Beatrice Hudáková. Podobná situácia je podľa hovorcu rezortu pôdohospodárstva aj na ministerstve Zsolta Simona (Most-Híd), pričom plošné uťahovanie opaskov sa nepáči ani premiérke Radičovej, ktorá vedie ministerstvo obrany.

Ešte týždeň čas
Mikloš napriek tomu nechal jednotlivým ministrom ešte týždeň, aby prišli s inými návrhmi na šetrenie. „Dohodli sme sa, aby sme to prerokovali na budúcom rokovaní vlády,“ potvrdil Mikloš, ktorý pôvodne plánoval o úsporách diskutovať už včera. Napríklad ministerstvo dopravy, ktorému chcel minister okrem plošného škrtania zobrať aj milióny na priority, by ich nemuselo zobrať z podpory leteckej dopravy, ktoré pôvodne navrhoval, ale z inej položky ministerstva. Podľa Krajčoviča by totiž takýto zásah znemožnil potrebný rozvoj letísk a v niektorých prípadoch by mohol mať likvidačné následky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 20:03